Mevsimlik işler yılın belli dönemlerinde periyodik ve düzenli olarak tekrarlanan işlerdir. Sıcak mevsimlerde işletilen plajlar, eğlence yerleri, hasat zamanı işçi çalıştırılan tarım işleri, ormancılık ve inşaat gibi işlerde mevsimlik iş akdi yapılmaktadır. Mevsimlik işçinin kıdem tazminatı somut olayda gerekli şartların gerçekleşip gerçekleşmemesine göre belirlenmektedir.
Mevsimlik iş sözleşmelerinin belirli süreli yapılması zorunluluğu yoktur, belirsiz süreli olarak da yapılabilir. Belirli süreli olarak kurulması durumunda belirlenen sürenin sonunda iş akdi kendiliğinden sona erer. İşçi ile işveren arasında belirli süreli bir akit kurulmuş ancak sürenin sonunda akit sona ermemiş ve ilerleyen senelerde işçi aynı şekilde çalışmaya devam etmişse belirsiz süreli bir iş sözleşmesinin varlığından söz etmek gerekecektir. Zincirleme mevsimlik iş akitlerinde işçi ne zaman sona ereceğini bilmeksizin her yıl aynı şekilde çalışmaktadır. Bu durum belirli süreli iş akdinin karakteriyle bağdaşmamaktadır. Bu tip iş sözleşmelerini çalışma olmayan dönemlerde askıda kalan belirsiz süreli iş akdi olarak kabul edilmektedir.
Mevsim başında işçinin çalışmasına izin vermeme suretiyle yahut mevsim içerisinde haklı bir nedene dayanmaksızın sona erdirilen belirli süreli mevsimlik iş sözleşmelerine belirsiz süreli iş sözleşmesinin haksız fesihten doğan sonuçları uygulanacaktır.
Yargı kararlarıyla da bahsettiğimiz hususlar ayrıntılı bir şekilde dile getirilmiştir. “Çalışmanın sadece yılın belirli bir döneminde sürdürüldüğü veya tüm yıl boyunca çalışılmakla birlikte çalışmanın yılın belirli dönemlerinde yoğunlaştığı işyerlerinde yapılan işler mevsimlik iş olarak tanımlanabilir. Söz konusu dönemler işin niteliğine göre uzun veya kısa olabilir. Her zaman aynı miktarda işçi çalıştırmaya elverişli olmayan ve işyerinde yürütülen faaliyetin niteliğine göre işçilerin her yıl belirli sürelerde yoğun olarak çalıştıkları ve fakat yılın diğer döneminde işçilerin iş sözleşmelerinin ertesi yılın faaliyet dönemi başına kadar ara vermeyi gerektiren işler mevsimlik iş olarak değerlendirilebilir. Mevsimlik iş sözleşmeleri belirli süreli olarak yapılabileceği gibi belirsiz süreli olarak da kurulabilir. Tek bir mevsim için yapılmış belirli süreli iş sözleşmesi, mevsimin bitimi ile kendiliğinden sona erer ve bu durumda işçi ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamaz. Buna karşılık, işçi ile işveren arasında mevsimlik bir işte belirli süreli iş sözleşmesi yapılmış ve izleyen yıllarda da zincirleme mevsimlik iş sözleşmelerle çalışılmışsa iş sözleşmesi belirsiz süreli nitelik kazanacaktır………. İşçi mevsimlik işlerde çalışmış ise; mevsimlik çalıştığı sürelerin dikkate alınarak ve bu sürelere göre kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. Başka bir anlatımla, işçinin askıda geçen süresi, fiilen çalışma olgusunu taşımadığından kıdemden sayılmayacaktır.” (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi E.2007/36309, K.2009/10880, T.16.04.2009)
Mevsimlik işçilerin kıdemi hesaplanırken sözleşmenin askıda kaldığı çalışılmayan dönemler kıdem tazminat hesabına katılmaz. Aktif olarak çalışılan süreler hesaplanır ve bunun üzerinden tazminat alacağı belirlenir. Ancak kıdem tazminatına hak kazanılması için gerekli olan diğer şartların da gerçekleşmiş olması gereklidir.
Bir önceki yayınlanan makalede Kıdem Tazminatı Nedir? konusunda yayınlanmış makalemizi inceleyebilirsiniz.
İş Hukuku kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir