Bir işçi hak kazandığı kıdem tazminatını yalnızca dava yoluyla değil arabuluculuk yoluyla da alabilir. Arabuluculuk yolunu tercih etmesinin, sürecin dava yargı yolu kadar uzun olmayışı, masrafların daha az oluşu gibi birçok avantajı vardır.
Kıdem tazminatı işçinin, kanunda sayılmış olan işten ayrılma sebeplerinden dolayı işten ayrılması sonucu ödenen tazminata denir. Yani işçinin sözleşmesinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı bir sebepten ötürü feshedilmemiş olması gerekir.
Kıdem tazminatı işçinin işyerinde 1 (bir) yıl boyunca yapmış olduğu çalışma karşılığı kazandığı bir tazminat türüdür. İşçinin iş yerinde işe başladığı tarihten itibaren 365 günü tamamlamalıdır. Bir yıllık sürenin başlangıcı işçinin işe girdiği tarihtir. İşçi o iş yerinde kesintisiz ve sigortalı olarak çalışmış olması kıdem tazminatının en önemli koşullarındandır.
İşçiye 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre çalışanlara belirli şartlarla kıdem tazminatı ödenmektedir. Buna göre;
Kıdem tazminatı alabilmektedir. İstifa eden işçiye kanun hükümleri gereğince kıdem tazminatı ödenmez. Ancak askerlik görevi, emeklilik hakkının elde edilmesi, sağlık problemlerinin işin yapılmasına sürekli bir biçimde engel oluşturduğunun belgelenmesi, işverenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışlarda bulunması nedenleri ile işçi tarafından feshi halinde (istifa), çalışma süresinin en az 1 yıl olması koşulu ile kıdem tazminatına hak kazanılabilmektedir.
Kıdem tazminatının hesabı İş Kanunun 14. maddesinin 1. fıkrasında “işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı” şeklinde öngörülmüştür. Kanunda yazan 30 günlük ücret hesaplanırken çalışana verilen primler, giyecek yardımı, yakacak yardımı, yol, ikramiye vb. ödenen ücretlerin de bu ücrete eklenerek elde edilen giydirilmiş brüt ücret üzerinden kıdem tazminatı ödenir.
Arabuluculuk, yanlıca kıdem tazminatında değil tüm işçi alacaklarında geçerli ve etkili bir yöntem olup; alacakların yıllarca süren yargılama süreçlerinden önce tahsili için öncelikle denenmesi gereken bir yoldur.
Bir önceki yayınlanan makalede Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma konusunda yayınlanmış makalemizi inceleyebilirsiniz.
İş Hukuku kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir