İş hukukunda en çok karıştırılan konulardan biri olan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmanın arasındaki farkları değerlendirelim
İş hukukunda en çok karıştırılan konulardan biri olan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmanın arasındaki farkları değerlendirelim
Fazla çalışma: İş Kanunu md. 41/1-2 düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemeye göre ‘Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalardır. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.’
Fazla sürelerle çalışma: İş kanunu md 41/3’te düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre ‘ haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırk beş saatin altında belirlenmesi halinde, bu süreyi aşan ve kırk beş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmadır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmi beş yükseltilmesiyle ödenir.
Yani fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma arasındaki fark şudur: fazla sürelerle çalışma sözleşmede kırk beş saatin altında bir çalışma süresi öngörülmüşse mesela otuz saat, otuz saatten kırk beş saate kadar olan çalışma fazla sürelerle çalışmadır. On beş saatlik söz konusu kısmın ücreti yüzde yirmi beş zamlı olarak verilecektir. Diyelim ki işçi o hafta elli saat çalıştı (sözleşmede otuz saat kararlaştırmıştık.), on beş saatlik kısım için fazla sürelerle çalışma yüzde yirmi beş zamlı, kalan beş saat için yüzde elli zamlı ücret ödemesi yapılmalıdır.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. Yani işçi fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmada geçirdiği süreyi isterse serbest zaman olarak kullanabilir. Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmişsaatten fazla olamaz.
Bunlar dışında bir üçüncü çözüm yolu ise denkleştirme yöntemi seçilebilir. Buna göre işçi fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yaptığı saatleri denkleştirme dönemi içerisinde az çalışmak suretiyle ödeme almadan mahsup edebilir. Ancak denkleştirmenin yapılabilmesi için bazı şartların sağlanmış olması gerekir.
Bir önceki yayınlanan makalede Mevsimlik işçinin kıdem tazminatı hakkı konusunda yayınlanmış makalemizi inceleyebilirsiniz.
İş Hukuku kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir