İş sözleşmesi çeşitli sebeplerle sona erebilir. Sona erme sonucu işçi veya işveren lehine doğacak haklar açısından sona erme sebebinin tespiti önem arz etmektedir. İş sözleşmesi fesih ile sona erebileceği gibi fesih dışında sebeplerle de sona erebilir. İşverenin ölmesi bu sebeplerden biri midir? İşverenin ölümü halinde işçilerin durumu ne olacaktır? İş ilişkisi işverenin ölümüyle sona ererse işçinin bir talep hakkı olacak mıdır?
Kural olarak işverenin ölümü iş akdini sona erdiren bir sebep değildir. Birçok işyerinde işverenin ölümü durumunda işverenin yerine geçen mirasçıları işveren ölmeden önce çalışan işçilerle çalışmayı sürdürmektedir. Çünkü işverenin ölümü sebebiyle iş akdini feshetmeleri durumunda haklı bir fesih söz konusu olmayacaktır. İşyeri işveren tarafından mirasçılarına devredilmiş gibi iş sözleşmesi mevcudiyetini korur. Bu husus Türk Borçlar Kanunu’nun 441. maddesinde şu şekilde ifade edilmiştir “İşverenin ölümü hâlinde, yerini mirasçıları alır. Bu durumda işyerinin tamamının veya bir bölümünün devri ile gerçekleşen hizmet ilişkisinin devrine ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.”
Ancak bu kuralın bir istisnası mevcuttur. İş akdi işverenin kişiliği göz önünde bulundurularak kurulmuş olabilir. İşçinin hizmeti işverenin kendisine karşı ifa ediliyorsa işverenin ölümüyle iş ilişkisinin amacı ortadan kalkacaktır. Böyle bir iş akdi söz konusuysa işverenin ölümü akdi sona erdiren bir sebep haline gelir. Örneğin hasta bakıcı olan işçinin, işverenin ölümü halinde iş sözleşmesinden doğan borcunu ifa etmesi mümkün olamayacaktır. İşverenin özel asistanlığını yapan işçinin taraf olduğu iş sözleşmesinin amacı işverenin ölümüyle ortadan kalkar. Peki, işçinin işverenin mirasçılarına karşı bir talep hakkı var mıdır? Bu sorunun cevabı da Türk Borçlar Kanunu’nun 442. maddesinde mevcuttur “Ancak, işçi sözleşmenin süresinden önce sona ermesi yüzünden uğradığı zarar için, mirasçılardan hakkaniyete uygun bir tazminat isteminde bulunabilir.” Bunun yanında işçi, iş sözleşmesi devam ederken doğmuş ancak ödenmemiş olan haklarını mirasçılara karşı ileri sürebilir.
İşçilerin, yasal haklarını bilerek hareket etmeleri kendileri açısından yararlı olacaktır. İşverenin Ölümü Halinde İşçilerin Durumu, her olayın özelliğine göre ayrı ayrı değerlendirilmelidir
Bir önceki yayınlanan makalede işçinin ölümü halinde tazminat konusunda yayınlanmış makalemizi inceleyebilirsiniz.
İş Hukuku kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir