İş sözleşmesinin sona ermesi sebeplerinden biri de işçinin ölümüdür. İşçinin ölümü ile iş ilişkisi derhal sona erer. Peki, bu durumda işçinin geride kalan yakınlarının işverene karşı bir talep hakkı olacak mıdır? İşçinin ölümü halinde tazminat almak mümkün müdür?
Borçlar Kanunu’nda işçinin ölümü halinde işverenin işçi yakınlarına “ölüm tazminatı” adı altında bir ödeme yapacağı düzenlenmiştir. Borçlar Kanunu madde 440 uyarınca “Sözleşme, işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erer. İşveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık; hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse, iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.”
Bir aylık ödemenin yapılması için işçinin herhangi bir kıdeme sahip olması gerekli değildir, sözleşmenin başka bir sebeple değil işçinin ölümüyle sona ermiş olması yeterli olacaktır. İki aylık ücretin talep edilebilmesi için işçinin beş yıllık kıdeme sahip olması şarttır.
Ölüm tazminatına hak kazanılması bakımından iş sözleşmesinin belirli veya belirsiz süreli ya da kısmi süreli olmasının bir önemi yoktur. Ölüm tazminatının miktarı kanundaki azami miktardan az olmamak kaydıyla sözleşmelerle kararlaştırılabilir.
Söz konusu tazminat öncelikli olarak işçinin eşi ve ergin olmayan çocuklarına ödenir. Ekonomik, ruhsal veya bedensel durumları ne olursa olsun ergin olan çocuklara ödeme yapılmaz. Eğer ölen işçinin eşi ve çocukları yoksa ödeme işçinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere yapılacaktır.
İş akdinin, işyerinde en az bir senelik kıdemi bulunan işçinin ölümüyle son bulması halinde hak kazanmış olduğu kıdem tazminatı işçinin kanuni mirasçılarına ödenir. Kıdem tazminatında en az bir yıllık kıdem şartı aranır. Ödenecek tutar işçinin kıdemine göre belirlenecektir.
Kıdem tazminatının alacaklısı ölen işçinin kanuni temsilcileriyken, ölüm tazminatının alacaklısı eşi ve çocukları bunlar yoksa ölen işçinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerdir. Bu iki tazminatın ödeneceği kişiler bire bir aynı kişiler olmayabilir. Ölüm tazminatı ve kıdem tazminatı farklı tazminatlardır ve ölüm tazminatı kıdem tazminatı niteliği taşımaz. Bu iki tazminattan birinin talep edilmesi diğerinin talep edilmesine engel teşkil etmez.
Kıdem tazminatı ile ölüm tazminatının bir arada talep edilmesi gibi bir zorunluluk da yoktur.Kıdem tazminatı ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye Kıdem Tazminatı Nedir? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İş Hukuku kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir