Dünya genelinde Arabuluculuk uygulamaları, isteğe bağlı ve zorunlu arabuluculuk olarak karşımıza çıkmaktadır. Esas olan tarafların, birlikte arabulucuya gitmek konusunda ortak iradelerini ortaya koymalarıdır. Bu durum, tarafların birlikte kararlaştırarak arabulucuya başvurmaları veya arabulucuya başvuru konusunda taraflardan birinin diğerini davet etmesiyle gerçekleşebilir. Ancak; ABD’nin bazı eyaletleri[1] ile İtalya gibi bazı ülkelerde; gerek Mahkemelerin veya sözleşmelerin yönlendirmesiyle gerekse Kanuni olarak, arabulucuya başvuru zorunluluğu kabul edilmiştir. Bir başka ifadeyle; taraflar Mahkemeden karar vermesini istemeden önce; Arabuluculuk ile sorunlarını çözmeyi denemeli; ancak muvaffak olamazlarsa adli sürece başlamalı veya devam etmelidirler.
Kanımızca Arabulucuya başvurmanın isteğe bağlı olması temeldir. Ancak; ülkemiz gibi demokrasi ve hukukun gelişmekte olduğu toplumlarda; bazı hukuki müesseselerin tanınırlığının artırılması için zorunlu hale getirmek gerekebilir. Arabuluculuk, hem taraflar hem toplum hem de devlet için son derece yararlı ve uzlaşmacı bir yöntem olup; belirli bir dönem zorunlu olduktan ve faydaları geniş kitleler tarafından anlaşıldıktan sonra tekrar isteğe bağlı hale getirilebilir.
Bu hususta daha önceki makalelerimizde de belirttiğimiz üzere Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından yoğun çalışmalar yapılmakta olup; Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın Zorunlu Arabuluculuk ve Arabuluculara ilişkin güncel yazısını da aşağıda paylaşmayı faydalı buluyoruz:
Değerli Arabulucular;
Bildiğiniz üzere; arabuluculuk, artık ülkemizde tanınırlığı artmış ve belirli bir aşamaya ulaşmış bir kurum haline gelmiştir. Bu bağlamda zorunlu arabuluculuk için uygun zemin hazırlanmış olup, konu ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir. Bireysel iş uyuşmazlıkları ile küçük alacakların icrasına itiraz hallerinde uyuşmazlığın zorunlu arabuluculuk yoluyla çözülmesi konusunda bir irade oluşmuş bulunmaktadır. Zorunlu arabuluculuğun hayata geçmesi halinde 2016 yılında tahminen 500.000 ila 1.000.000 arasında dosyanın arabuluculuk yoluyla çözülebileceği öngörülmektedir. Arabulucuların da hızlı bir şekilde bu duruma hazır hale gelmeleri gerekmektedir.
Bu itibarla;
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir