Yurtdışında çalışan işçinin kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır. Yeter ki, Kanunun aradığı şartlar yerine gelsin. Öncelikle yurt dışında çalışan işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş akdinin sona erdiği tarihte çalıştığı iş yerinde en az 1 yıllık kıdeminin bulunması gerekmektedir.
İşçiler genellikle, Türk işverenler tarafından İşkur da onaylatılan sözleşme ile yurt dışına götürülmektedirler. Yurtiçinde çalışan işçiler gibi yurtdışında çalışan işçilerin hakları vardır.
Önemli hususlardan biri de; sadece 1 yıllık çalışma süresi kıdem tazminatına hak kazanmak için yeterli olmayıp, Kıdem tazminatı alabilmek için ayrıca kıdem tazminatına hak kazanılıp kazanılmadığının belirlenmesi gerekmektedir. Şöyle ki, İşverenin haklı bir sebep olmadan işten çıkartması, İşçinin haklı bir sebeple işi bırakması (hakaret, ücretlerin tam hesaplanmaması ve ödenmemesi vs.), Erkek çalışanların askerlik için işi bırakması, emeklilikle ilgili diğer şartları tamamlayıp, emeklilik yaşını evinde beklemek amacıyla işçinin işi bırakması, emekli olmak amacıyla işçinin işi bırakması, kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işi bırakması, İşçinin ölmesi gibi durumlarda Kıdem tazminatına hak kazanılabilir.
Kıdem tazminatı işçi için çok önemli bir alacaktır. Ancak uzman bir Avukat ile işten ayrılma sürecinin dahi takip edilmesi çok önemlidir. Bu süreçlerdeki hatalar, sonradan geri dönülmesi mümkün olmayan ve kıdem tazminatı hakkının kaybedilmesine neden olacak sonuçlar doğurabilir.
Özetle yurt dışında bir Türk firmasında çalışan işçi, süre ve işten ayrılma şartları yönünden Kanunun öngördüğü koşulları sağlamışsa, Yargıtay kararları uyarınca kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Bunun için işçinin ve işverenin Türk olması, işçinin 1 yıldan fazla çalışmasının olması ve iş akdinin kıdem tazminatına hak edecek şekilde sonlanması belirtilebilir. Yine iş akdi işveren tarafından haksız ve bildirimsiz olarak sonlandırılmış ise işçinin ihbar tazminatı hakkı da bulunmaktadır.
Yurtdışında çalışan işçiler kıdem tazminatı talebinde bulunabilirler. Üstelik bu talepleri geniş ücret üzerinden olmalıdır. Yurtdışında çalışan işçilerin aldıkları ücretler, bazen asgari ücret gösterilse de, Yargıtay kararları uyarınca bir işçinin yurtdışında asgari ücretle çalışması hayatın olağan akışına aykırı görülmektedir. Bu nedenle tazminatların da gerçek ücrete göre hesaplanması gerekir.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir