İşçilerin yurt dışı çalışmaları sebebiyle işverenlerle sıkça karşı karşıya geldiği bilinen bir durumdur. Yurtiçinde çalışan işçiler gibi yurtdışında çalışan işçilerin hakları da bulunmaktadır. Öncelikle, Türk işverenlerce yurtdışına götürülen işçilerin yurtdışına gitmeden önce iş sözleşmesini Türkiye İş Kurumu’na onaylatmaktadırlar.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince sosyal güvenlik anlaşması imzalanmamış ülkelere çalışmak için Türk işverenlerce götürülen işçilerin kısa vadeli sigorta ve genel sağlık sigortası primlerinin işverenleri tarafından Türkiye’ye ödenmektedir.
Türk firmasında çalışması bulunanlar ise, yurtdışındaki başvurularından sonuç alamamaları halinde, iş sözleşmesi ve alacaklı olduğunu kanıtlayan belgelerle birlikte ülkemizdeki yetkili İş Mahkemelerine başvurabilmektedirler.
Ankara merkezli; Rönesans Holding, Gama Holding, Nurol Holding, Doğuş İnşaat, Enka İnşaat, Yüksel İnşaat gibi birçok Holding ve şirket, yurt dışındaki işlerinde Türkiye’den götürdükleri işçileri çalıştırmaktadırlar. Emsal davalarımıza ilişkin büromuzdan bilgi alabilirsiniz.
Bir Türk firmasının yurtdışındaki bir işinde çalışan işçilerin aranan koşulları sağlaması halinde, Yargıtay kararları uyarınca kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Bunun için işçinin ve işverenin Türk olması, işçinin 1 yıldan fazla çalışmasının olması ve iş akdinin kıdem tazminatına hak edecek şekilde sonlanması gerekmektedir. Yine iş akdi işveren tarafından haksız ve bildirimsiz olarak sonlandırılmış ise işçinin ihbar tazminatı hakkı da bulunmaktadır.
Genellikle yurtdışında çalışan işçilerin aldıkları ücretler, asgari ücret gösterilse de, Yargıtay kararları uyarınca bir işçinin yurtdışında asgari ücretle çalışması hayatın olağan akışına aykırı görülmektedir. Bu nedenle tazminatların da gerçek ücrete göre hesaplanması gerekir. Yine yurtdışında çalışan işçilerin fazla mesai, hafta tatili ücretleri, ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin ödenmesi ve yıllık izin hakları ülkemizde çalışan işçilerle benzer olup, işçilerin aynı işveren nezdinde yurtiçi ve yurtdışı çalışmaları bir bütün olarak değerlendirilmelidir.
Görüldüğü üzere yurtdışında çalışan işçilerin hakları da yurtiçinde çalışan işçiler gibi korunmakta olup, işverenin Türk veya yabancı olması duruma göre uygulanacak hukuk ve yetkili mahkeme değişebilmektedir. Konu ile ilgili uzmanlara başvurmanız ve hukuki süreci buna göre takip etmeniz yararlı olacaktır. . .
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir