Yargıtay 9.Hukuk Dairesi, işçiye bir eylemi sebebiyle iki ayrı ceza verilemeyeceğini hüküm altına aldı. Söz konusu kararda işçiye aynı eylemden dolayı hem kınama cezası verilip hem de haklı nedenle işten çıkarma yoluna başvurulamayacağına hükmedilmiştir. Yargıtaydan işçi disiplin cezası ile ilgili verilen bu karar emsal bir niteliktedir.
İş yerinde kavgaya karışan işçiye önce kınama cezası veren işveren sonrasında aynı kavgadan dolayı haklı nedenle işten çıkarma yoluna başvurmuştur. Dava yoluna giden işçinin talepleri yerel mahkemece reddedilmiştir. Dosya taraflarca temyize taşınmış olup incelenmesinde; Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçiye önce kınama cezası verildiğine bir süre sonra aynı eylemden dolayı işten çıkartma cezası verildiğine dikkat çekmiştir.
Kararda, “Kavgadan dolayı işçinin savunmasının alındığı ve 2 gün izin verildiğini, izin dönüşü kınama cezası verilerek işine devam ettiği, sonrasından rapor alan davacının rapor bitiminde işe başladığında işine son verildiği anlaşılmaktadır. Kınama cezası verilen davacının aynı sebeple bu kez işten çıkartılmasının hukuka aykırı olduğunu iddia etmiştir. Dosyadaki bilgi ve belgelerden, davacı ile iş arkadaşına kavgadan sonra kınama cezası verildiği, 5gün sonra bu kez davacı için fesih ihbarı düzenlenerek davacının iş akdinin olay gerekçe yapılarak haklı nedenle feshedildiği anlaşılmaktadır. Böylece iş arkadaşı ile yaşadığı tartışma ve kavga olayı nedeniyle önce kınama cezası ile cezalandırılan davacının iş akti sonrasında aynı nedenle feshedilmiştir. Aynı eyleme iki ayrı ceza verilemeyeceğinden davacının iş akdinin feshi haksız olup, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerekirken yazılı gerekçe ile reddi hatalıdır. Temyiz olunan kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir” ifadeleri yer almıştır.
Bu kararla birlikte artık işçinin işyerindeki eylemlerinden dolayı birden fazla olumsuz sonuçla karşılaşmasının önüne geçilmiştir. Zira işveren, anılan eylem nedeniyle takdir hakkını kullanmış ve kınama cezası vermiştir. Sonradan yeni bir olay olmadan, işçinin cezasını artırarak işten çıkarma cezası vermesi olayında Yargıtaydan işçi disiplin cezası ile ilgili bu kararı ile haksız fesih olarak kabul edilmiştir. Bu durumda olanların dava açarak haklarını arama imkanları bulunmaktadır.
Yargıtaydan işçi disiplin cezası
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir