Ücret iş kanunu 3. Bölümde düzenlenmiştir. Bu düzenlemede Ücretin Türleri, Ücret Miktarı, Ücretin Ödenmesi, Ücretin Ödenmemesi ve Ücret Güvencesi Ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Ücret Ayrıca Anayasanın 55. Maddesi ‘’Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır. (Değişik: 3.10.2001-4709/21 md.) Asgarî ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur’’ şeklinde düzenlenmiştir.
İş Kanunu 34. Maddesi ‘’Davacı işçinin ücreti, ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir sebebe dayanılmaksızın ödenmediği takdirde, işçi iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Fakat işçi, işi kendi iradesiyle bıraktığı için ve yasanın tasarı metninde yer alıp da yasa metninde, “çalışılmayan günlerin ücreti işçiye ödenir” şeklinde bir hükme yer verilmediğinden, Yasama organının amacının da bu yönde olduğu düşünülmeli bu nedenle de, işçi çalışmadığı günlerin ücretini işverenden talep edememelidir.’’ şeklinde düzenlenmiş olması haklı fesih için geç ödeme süresinin 20 gün olduğu yönünde görüşlere neden olmaktadır. Bu Yargıtay Kararları, Doktrin ve İş Kanunu Genel Düzenlemesi ile incelenmelidir.
Ücretin geç ödenmesinin haklı fesih nedeni olarak kabul edildiği Esas No:2015/5096 Karar No:2016/18378 Yargıtay kararı incelendiğinde ’’ Mahkemece kıdem tazminatı talebinin reddine ilişkin kabül dosya kapsamına uygun değildir. Nitekim, sunulu davacı banka hesap hareketleri incelendiğinde; davacının en son ücreti 1659,01 TL olup, 2013 Ocak maaşının 1000 TL olarak yatırıldığı davacının ihtarda belirttiği gibi 659,01 TL nin ödendiğine dair dosyada bir bilgi ve belge bulunmadığı görülmüştür. Yine mahkemenin kabulünün aksine maaş ödemelerindeki düzensizlik sadece 2012 yılı öncesine ait bir sorun olmayıp,2012 yılından fesih tarihine kadar geçen sürede de maaşların temadi. Düzensiz yatırıldığı açıktır. Bu nedenlerle davacının iş akdinin ücretinin eksik ve düzensiz ödenmesi nedeniyle 4857 Sayılı İş Kanununun 24/II-e maddesi uyarınca haklı nedenle feshettiği anlaşıldığından davanın kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile reddine karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.’’ Kararı gerekçesinde 34. Madde neden olarak belirtilmemiştir.
Doktrin kaynaklarında Ücretin geç ödenmesi sonucunda iş görmekten kaçınma hakkı üzerinde de durulmuştur. İş görmekten kaçınmak için gerekli şartlar ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Ücretin geç ödenmesi işçiye fesih hakkı tanıdığı Yargıtay kararları ile sabit olmakla birlikte bu hakkın kullanımı Medeni Kanun 2. Maddesi ‘’Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz." hükmünden ari düşünülemez.
Şartları varsa, iş sözleşmesini haklı olarak fesheden işçi kıdem tazminatı alabilir. Bu yönleriyle değerlendirildiğinde maaşı geç ödenen işçinin acele değil; şatlarının profesyonelce değerlendirilmesi için mutlaka iş hukuku alanında uzman bir avukata danışmasında fayda bulunmaktadır.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir