İşKanunda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişilertarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanmıştır. Bununötesinde ücret, işçilerin kendilerinin ve ailelerinin hayatlarını devamettirebilmeleri için gerekli olan bir ödemedir. İşçilere ücretlerinin tam vezamanında ödenmemesi nedeniyle ücret alacağı avukatı aramaktadırlar.
Ücret,en geç ayda bir ödenmelidir. Dolayısıyla aylardır ücreti ödenmeyen işçinin haklıfesih hakkı doğabilir. Böyle durumdaki bir işçinin, kıdem tazminatını alacakşekilde işten ayrılabilmesi için, ücret alacağı avukatına başvurarak durumauygun bir İhtarname ile ayrıntılı fesih nedenlerini belirtmesi önem teşkiletmektedir. İşverene kızılarak alelade bir istifa yazarak, ibraname imzalamakçözüm değildir. Bunun yerine iş hukuku uzmanından hukuki destek alarakilerlemek, mahkeme aşamasında da işçinin elini güçlendirecektir.
Avukatlığınıyaptığımız müvekkillerde, ihtarname ve sonrasındaki arabuluculuk ile davasüreçlerini yürütmekteyiz. Bu şekilde birçok işçinin davasını kazanarak, ücretlerinive kıdem tazminatlarını kendilerine teslim etmiş olup, kazandığımız örnek birdavada mahkeme kararı da şöyledir:
“(…)Somut olaydadavacının Şubat - Temmuz 2016 dönemi ücret ödemeleri davacının banka hesabına1.177.46 TL net ücret olarak yatırılmıştır. Fakat yatan paranın hangi dönemolduğu belli değildir. Ancak bu tutar, bordroda yazan tutarlarlaörtüşmemektedir. Bordroda gösterilen asgari geçim indirimi ödemeleri (aylık123.-TL) hiçbir zaman vaktinde ödenmemiştir. Başka dönemlerde toptan ödeme olarak banka hesabınayatırıldığı banka dekontlarından görülmektedir. Ağustos ve Eylül 2016 dönemindedavacının ücretinin yarısı ayın ilk haftası (588-TL), diğer yarısı ayın sonhaftası yatırıldığı (588-TL) asgari geçim indiriminin yine daha sonrayatırıldığı görülmektedir. Kaldı ki, bankaya yatırılan ücretödemelerinin de hangi aya ilişkin olduğu banka kayıtlarında belirtilmemiştir. Sadece "maaş ödemesi" adı altındapara yatırılmıştır. Öte yandan, icra tahsilatlarının 25.08.2015 tarihi veöncesine ait olduğu dosya içerisindeki dekontlardan anlaşılmaktadır. Bu halde,ücretinin düzenli ve süresinde ödenmemesi haklı nedeniyle 4857 sayılı Kanun’un 24/II-e maddesi gereğince davacı tarafından iş sözleşmesininfeshedildiği kabul edilmelidir.
Tarafların karşılıklıiddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, hukuki ilişkininnitelendirilmesine, vakıa mahkemesi hakiminin objektif, mantıksal ve hayatınolağan akışına uygun, dosyadaki verilerle çelişmeyen tespitlerine veuyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kurallarına göre, 6100 sayılı HukukMuhakemeleri Kanunu'nun 355. maddesi uyarınca istinaf sebepleriyle sınırlıolarak ve resen kamu düzeni yönünden yapılan inceleme sonucu, ilk derecemahkemesinin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasayaaykırılık bulunmadığı kanaatine varılarak, davalının istinaf başvurusunun esasyönünden reddine dair hüküm kurmak gerekmiştir.“
ücret alacağı avukatı
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir