Trafik kazası tazminatları;karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla motorlu aracınkarıştığı ve ölüm, yaralanma veya maddizararla sonuçlanmış olan olaylarda oluşan bedensel zararlar ile manevi zararların ve malvarlığında meydana geleneksilmelerin giderilmesi amacıyla, trafik kazası nedeniyle zarara uğrayanmağdurların trafik kazasında sorumluluğu bulunanlardan talep edebileceğitazminat türlerinin genel adıdır.
Herne kadar trafik kazalarının meydana gelmemesi herkesin ortak temennisi olsa da,ülkemizde sıklıkla meydana gelen trafik kazaları neticesinde oluşan zararlarıntazmini için başvurulabilecek hukuki yollar şu şekildedir:
Ölümlesonuçlanan trafik kazalarında kazanın asıl mağduru vefat etmiş olduğundanötürü, yaşanan trafik kazasından doğan zararlarıntazminini talep etme hakkı vefat edenin yakınlarına aittir. Bu kapsamdaTürk Borçlar Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca ileri sürülebilecek zararlar ve talepedilebilecek tazminatlar şu şekildedir:
Trafikkazası sonucu yaralanan mağdur, tazminat sorumlularına karşı maddi ve manevitazminat talebi yöneltebilir. Ancak yaralanan kişinin yakınları hiçbirşekilde maddi tazminat talebinde bulunamaz. Bununla birlikte Türk BorçlarKanunu’nun 56. maddesi uyarınca; yaralananmağdur ağır bedensel zarara uğramışsa, mağdurun yakınları da manevi tazminattalep edebilir.
Yaralanmaylasonuçlanan trafik kazalarında, Türk Borçlar Kanunu’nun 54. Maddesi uyarıncaaşağıdaki zararlar ve tazminatlar ileri sürülebilir ve talep edilebilir:
· Manevi Tazminat: Yaralananmağdurun bizzat kendisi manevi tazminat isteyebilir. Mağdurun yakınları ise,ancak ağır bedensel bir yaralanma veya uzuv kaybı söz konusu ise manevitazminat isteyebilirler. Manevi tazminattalepleri sigorta şirketine değil, kusurlu aracın sürücüsüne ya daişletenine yöneltilebilir.
· TedaviMasrafları
· TedaviSüresince Mahrum Kalınan Kazançlara Dair Kayıplar
· ÇalışmaGücü Kayıpları
· Ekonomik Geleceğin SarsılmasındanDoğan Kayıplar
Maddihasar oluşan trafik kazalarında zarar, kazaya karışan hatalı araç sürücüsü ile hatalı olan sürücünün kullandığı aracın işleteni ve bu aracı sigortalayan sigorta şirketitarafından karşılanacaktır. Eğer aracı hasara uğrayan sürücü kendi aracına kaskosigortası yaptırmış ise, kendi aracında oluşan hasarın giderilmesini sigorta poliçesikapsamında kasko sigortası şirketindende isteyebilir.
Maddihasarla sonuçlanan trafik kazalarında tazmin edilmesi istenebilecek zararlar şuşekildedir:
· Araçta Meydana Gelen Hasar veKayıplar
· Araçta Oluşan Değer Kaybı
KarayollarıTrafik Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu uyarınca trafik kazası tazminatları,zararın ve zarara sebep olan failin veya tazminat yükümlüsünün öğrenildiğitarihten itibaren 2 yıl ve her haldekazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 10yıl içerisinde talep edilmelidir. Ancak trafik kazasında meydana gelen olayaynı zamanda suç (öldürme, yaralama gibi) teşkil ediyorsa ve o suç içinöngörülen zamanaşımı daha uzunsa, bu takdirde ilgili suç için öngörülen zamanaşımıuygulanır.
Sonuçolarak; trafik kazası tazminatlarındatalep edilebilecek tazminat türleri ve miktarları ile bu tazminatlarınkimlerden istenebileceği hususlarının birlikte ele alınması gerektiği için, trafik kazası tazminatları konusunda uzmanbir avukattan yardım almak, trafik kazasında yaşanan mağduriyetin üzerinebir de hukuki mağduriyetle karşılaşmamak adına oldukça önemlidir.
-TRAFİK KAZASITAZMİNATLARI-
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir