İşçilerden gelen sorulardan biri de taşeron işçi alacakları ile ilgilidir. Bilindiği üzere belediyeler; asıl işleri olan temizlik gibi konularda dahi taşeron çalıştırmaktadırlar. Bu durum işçilerin her yıl sgk kayıtlarında giriş çıkış yapılmasına ve diğer akıllarında soru işaretlerine neden olmaktadır.
Belediyelerin bu uygulamalarının bir an önce son bulması ve işçilerin tamamının belediye bünyesine alınması doğru olanıdır. Zaten İş Kanunun amacı işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir. Bazı işletmelerde; üst işveren ve alt işveren (taşeron) ilişkisi bulunmaktadır. Bu bağlamda kanundaki konuya ilişkin düzenlemeleri öncelikle belirtmek istiyoruz.
“Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.
Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. Aksi halde ve genel olarak asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak işlem görürler. İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez.”
Kanunda belirtildiği ve Yargıtay Kararlarına da yansıdığı üzere; alt işveren işçileri adına, özellikle de ÖSYM, Bakanlıklar, Belediyeler ve diğer kamu kurumlarında çalışan işçiler her ne kadar farklı taşeronlarda çalışmış da olsalar, koşulları oluştuysa kuruma yani üst işverene dava açabilirler. Buna ilişkin emsal dosya ve kazandığımız davalarımız da mevcuttur.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bir önceki makalemizde Ankara iş mahkemeleri avukatı konusunda yayınladığımız çalışmamızı inceleyebilirsiniz.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir