Sendikal Tazminat ortaya çıkaran neden, esasen bir hakkın kötüye kullanılması teşkil ettiğinden, sonuç olarak talep edilen kötü niyet tazminatının bir türüdür. işçi tabi ki koşulları oluştuğu takdirde ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi haklarını isteyebilmektedir.
İşçilerin örgütlü gücü olan tüzel kişiliğe sahip sendikalar günümüzde işveren karşısında işçilerin haklarının teminatıdır. İşverenler ile toplu iş sözleşmeleri yapma yetkisini haiz bu kişi topluluklarının bu denli önemli rol üstlenmesi, işçilerin anayasal özgürlüğü olan sendika kurma ve üye olma, sendikal faaliyetlerde bulunma özgürlüklerinin işverenler tarafından engellenmesine sebep olmaktadır. Sendikalar ve Toplu İş sözleşmesi Kanunu işçilerin sendikal nedenler ile iş sözleşmelerinin feshedilmesini bazı yaptırımlara bağlayarak işverenlerin bu türlü davranışları sergilemesinde caydırıcı unsur olarak görev almaktadır.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun 25. Maddesinde sendikal faaliyetleri teminat altına alan sendikal tazminat öngörülmüştür. Buna göre işçilerin işe alınmaları belli bir sendikaya girmeleri, girmemeleri, belli bir sendika ile üyeliklerini sürdürmeleri veya üyelikten çekilmeleri veya herhangi bir sendikaya üye olmaları veya olmamaları şartına bağlı tutulamaz. İşçiler sadece çalıştığı sürece değil bu hüküm ile işe alınma sürecinde de sendikal faaliyetleri açısından korunmaktadır. İşveren bir sendikaya üye olan işçiler ile üye olmayan işçiler arasında çalışma şartları açısından veya çalışmaya son vermesi açısından herhangi bir ayrım yapamaz. İşçiler sendikaya üye olmaları veya olmamaları iş saatleri dışında sendikal faaliyetlerde bulunmalarından dolayı işten çıkartılamaz.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun 25. Maddesinin bir ve beş fıkraları arasındaki hükümlerine işveren tarafından aykırı hareket edilmesi halinde, işveren işçinin bir yıllık ücretinden az olmamak üzere sendikal tazminat a çarptırılır. sendikal tazminat hakkından yararlanabilmek için iş güvencesine sahip olmak gerekmez, hem iş güvencesine sahip olan işçiler hem de sahip olmayan işçiler sendikal tazminat hakkından faydalanabilmektedirler. Ayrıca sendikal bir nedenle iş sözleşmesinin feshi hâlinde işçi, 4857 sayılı Kanunun 20 ve 21 inci madde hükümlerine göre dava açma hakkına sahiptir. Dolayısıyla işçi iş güvencesine sahip olmasa da feshin geçersizliği davasını açabilecektir. İş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiğinin tespit edilmesi hâlinde, 4857 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre sendikal tazminat a karar verilir.
By Avukat Cihan Orhan
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir