2429sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunda tatil günlerininneler olduğu ve kaç gün sürdüğü ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Ancak bazıişyerleri tatil günlerinde de açık olup, işverenler işçileri çalıştırmaktadırlar.Buna rağmen işçilerin tatil ücretleri zamlı olarak ödenmediğinde işçiler deresmi tatil ücreti avukatı ankara arayışına girmektedirler.
Aşağıda sayılan resmi ve dinibayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü genel tatilgünleridir.
A) Resmi bayram günleri şunlardır:
1.23 Nisan günü UlusalEgemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
2. 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma veGençlik ve Spor Bayramı günüdür.
3. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır.
B) Dini bayramlar şunlardır:
1. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat13.00'ten itibaren 3,5 gündür.
2. Kurban Bayramı; Arefe günü saat13.00'ten itibaren 4,5 gündür.
C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayısgünü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günütatilidir.
D)Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir. (1)(2)
Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatilgünleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamıtatil yapılır. Resmi tatil ücretiavukatı Ankara
İşçilerinücretleri temel hakları olup, ücretlerinin tam ve zamanında ödenmemesi işçilereiş sözleşmelerini haklı nedenle fesih hakkı vermektedir. Böylece işçi, kıdemtazminatına da hak kazanabilmektedir. Buna ilişkin Ankara İşçi Avukatlı yaptığımızbir dosyada, Ankara iş mahkemesi işçi lehine karar vermiş ve Yargıtay da kararıonamıştır:
“Kanıt olarak dayanılan davacıya ait S.G.K. ve işyeri sicil dosyaları, tanıkanlatımları, diğer belgeler ile 09/05/2013 tarihli usûle, yasaya, yargısaluygulamalara, dosya içeriğine uygun, denetime açık ve hüküm için yeterlibulunan bilirkişi raporunun incelenmesinden; davacının davalıya ait işyerinde19/11/2009-20/07/2012 tarihleri arasında çalıştığı, davacının iş aktini fazlamesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil zamlı ücreti ve işe başladığındakesinleşen 7 günlük ücret alacağının ödenmemesi nedeniyle feshettiği, dosyaiçerisinde davacıya işe başladığı Kasım 2009 ayına ait ücret alacağı ile ilgiliödeme yapıldığına dair ödeme kaydı bulunmadığından ve davacının fazla mesailiçalışmasıyla, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışması olmasına rağmen karşılığının ödenmediği anlaşıldığından,davacının iş aktini haklı nedenle feshettiği kanaatina varılarak davacınınkıdem tazminatına hak kazanacağı, yine bilirkişi raporuyla davacının fazlamesai ücreti alacağı davacı ve davalı tanık beyanları dikkate alınarak terditliolarak hesaplanmış ise de; gerek dosya içeriği, gerekse de Yargıtay içtihatlarıgereği davacının talep edebileceği fazla mesai ücreti alacağının davacı tanıkbeyanları dikkate alınarak hesaplanan 3.120,90TL. 'si üzerinden hüküm altınaalınabileceği, bu durumda davacının bilirkişi raporuyla hesap ve tesbit olunankıdem tazminatı alacağından net 3.845,03TL, 7 günlük ücret alacağından net130,67TL.,fazla mesai ücreti alacağından net 3.120,90TL. ile ulusal bayram vegenel tatil ücreti alacağından net 264,43TL.alacağının aşağıda belirtilenfaizleriyle birlikte davalıdan tahsiline;”
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir