Mobbing’in kelime anlamı sözlükte (işyerinde)psikolojik taciz, şiddet, baskı veya rahatsız etmektir. Türk Dil Kurumu’da, mobbing kavramının karşılığı olarak “Bezdiri” kelimesini belirlemiş ve bezdiri’yi “İş yerlerinde, okullarda vb. topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürme” olarak tanımlamıştır.
Mobbing; iş yerinde üstün, amirin emrinde çalıştırdığı kişiler üzerinde olan mevcut pozisyonunu, gücünü kullanarak sistematik olarak psikolojik şiddet, baskı şeklinde uyguladığı duygusal bir saldırıdır. Mobbing, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek yoluyla da gerçekleşebilir.
Psikolojik şiddet bazı hallerde, olayın oluş biçimine göre Türk Ceza Kanunu kapsamında suç sayılabilir.
Mobbing’in görünüm biçimleri; mesleki yeterliliğin sorgulanması, kişiye güvenilmediğinin hissettirilmesi, kasten, verilen süre içinde bitirilemeyecek görevler verilmesi, kişiden bilgi saklanması, kişinin görmezden gelinmesi, gruptan izole edilmesi, yetkilerinin azaltılması, topluca bir yere gidilirken haber verilmemesi, dışlanması, gıyabında kötü niyetli konuşulması ve benzeri hal ve davranışlarda ortaya çıkabilir.
İş Kanunu’na göre mobbing’e maruz kalan işçi, iş akdini haklı nedenle feshetme imkânına sahiptir. Duruma göre iş hukuku kapsamında ayrımcılık tazminatı (İş Kanunu madde 5), talep edilebilir. Ayrıca mobbing’e uğrayan işçinin, genel hükümlere göre mobbing uygulayan kişiden maddi-manevi tazminat isteme hakkı saklıdır.
Mobbing’e maruz kalan işçi, mobbing uygulayan kişiye açık bir şekilde taciz içeren hal ve davranışlarını durdurmasını istediğini bildirmelidir. Bu itiraz yapılırken, yanınızda size şahitlik edecek kişilerin olması ispat açısından faydalı olacaktır. Mobbing uygulayan kişiyi yetkili amire rapor etmek de mobbing’e uğrayan kişilerin alacağı önlemlerden biridir. Aynı çalışma ortamında bulunan iş arkadaşlarınıza durumu paylaşmak ve aynı şekilde bir davranışa maruz kalan bir arkadaşınız varsa beraber başvurmak da yararınıza olacaktır. Bunlara ek olarak, gerektiği durumlarda psikolojik yardım almak kişisel sağlığınız açısından yardımcı olmanın yanı sıra mobbing’e uğradığınız konusunda kanıt teşkil edecektir.
Mobbing’e maruz kalan kişilerin bu konuda uzman bir avukattan hukuki yardım ve destek alması daha sonradan hak kaybı yaşamamak açısından son derece önem arz etmektedir..
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir