İşçilerin esasen tatil olarak kullanmaları gereken, ulusal dini bayram ve genel tatil günlerinin neler olduğu, Kanunda belirtilmiştir. Ankara iş davaları avukatı olarak, yeni kazandığımız Ankara iş mahkemesinin bir kararında tatili kullandırılmamış ve ücreti ödenmemiş bir işçinin iş akdini haklı nedenle feshetmiştik. İş mahkemesi, işçinin feshinin haklı olduğuna ve kıdem tazminatına hak kazandığına hükmetmiştir. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren tatil kararı nı benzer durumdaki işçilere emsal olması için aşağıda veriyoruz.
2429 sayılı Kanunda işçilerin tatil günleri şu şekilde sayılmıştır:
– 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.
– Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü genel tatil günleridir. (2)
A) Resmi bayram günleri şunlardır:
1. (Değişik: 20/4/1983 - 2818/1 md.) 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
2. 19Mayıs günü Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
3. 30Ağustos günü Zafer Bayramıdır.
B) Dini bayramlar şunlardır:
1.Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 3,5 gündür.
2.Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 4,5 gündür.
C) Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatilidir.
D) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.
Taraflar arasındakiihtilafın; Davacınn gerçek ücreti ve prime esas kazancının SGK'ya tambildirilip bildirilmediği, karşılanmamış ve talep edilebilir bayram genel tatilalacak bedeli ile bunlara dayalı olarak haklı sebeple, davacı tarafça işakdinin feshedilip edilmediği, talep edilebilecek davaya konu alacaklar ile varise davalının sorumluluk miktarlarına ilişkin meseleler olduğu anlaşılmaktadır.
Öncelikle, yeterinceispatlanmayan ve dosya içerisinde davalı tarafça sunulan imza bölümünde tarihsiz, davacının ismi dahil, bilgisayar ortamında vetarihi de metin başında yazılmış,aralarında boşluk olan sadece davacınınel yazılı imzasını içeren istifa mektubunun, davacı tarafça kabul edilmemesi vekişisel nedenlere ilişkin hususun yeterince ispatlanmaması ve de tanık beyanları ile istifaya dair isteğin , davalıişverence kabul edilmeyerek, çalışmaya devam edilişi birliktedeğerlendirildiğinde, davacının hizmet akdinin feshinin Ankara ….. Noterliğivasıtası ile yapılan ihtar ve ihbarname ile 25/09/2018 tarihi itibariylegerçekleştiği kanaatine varılmıştır.
Bayram genel tatilücretlerinin ödenmeyerek, prime esas kazancın da yeterince bildirilmeyip, karşılanmamasına ilişkin , haklı sebepisnatlı iddialar hususunda ise, tanıkbeyanları ile asgari geçim indirimidahil olacak şekilde imzalı ücret bordroları doğrultusunda yapılan işe uygunolarak davacının iddia ettiği net 2.300,00 TL olduğu ve bu sebeple davacınınücretinin bordrolarda kayıtlı olanın üstünde olduğuna dair iddianınispatlanmadığı, bayram genel tatil alacak talebinin ise, dosya içerisinesunulan servis raporları, itibar edilen davalı tarafın dahil bir kısım tanık beyanları ile dini ve milli bayramlardaarızanın gelişine göre, yılda ortalama 3 bayramda fiilen çalışıldığı, ancak sözkonusu bayram tatillerine ilişkin ücret bordrolarında tahakkuk yapılmadığı vekarşılığının da banka yolu ile ödendiğinin yeterince ispatlanmamakla, bayramgenel tatil alacak talebinin ve bu alacağa ilişkin prime esas kazancın daSGK'ya bildirilmemesi sebebiyle, davacının, 4857 sayılı kanunun 24/IImaddesince, en geniş manası ile ücretalacaklarının 32, 34 maddelerince süresinde ödenmemesi sebebiyle, iş akdinihaklı sebeple feshettiği , kanaatine varılmıştır.
Tüm dosya içeriğindeki;itibar edilen bir kısım tanık beyanları ve de aksi ispatlanamayan SGK ve iş yeri kayıtları da dikkate alınarak,15/04/2015-25/09/2018 tarihleri arasında toplam 3 yıl 5 ay 11 gün süreyle, vergimatrahındaki artış da dikkate alınarak, en son fesih tarihi itibariyle, çıplak brüt, 3.131,77 TL ve haftada 6 günsüreyle yemek ve de kendisine tahsis edilen araç ile gidiş geliş dahil yolyardımı almak suretiyle, giydirilmiş brüt 3.664,77 TL ücretle, davalı nezdinde,hizmet akdine dayalı olarak çalışan davacının, bayram genel tatil alacaklarınınyeterince karşılanmaması ve buna dayalı primin de SGK ya yansıtılmamasısebebiyle, 4857 sayılı kanunun 24/II maddesince, haklı sebeple iş akdinifeshettiği anlaşılmakla, en son tes pit edilen gyidirilmiş brüt ücretiüzerinden, hesaplanacak kıdem tazminat ve de Yargıtay uygulamaları doğrultusunda takdiri delil ile ispatlanmasınedeniyle % 30 makul karine indirimli, hesaplanacak, bayram genel tatil alacaktalebinde de haklı olduğu kanaatine varılmıştır.
Yukarıdaki tespit ve değerlendirmeler doğrultusunda, hukuka uygun,gerekçeli, izlenebilir 28/01/2020 tarihli …….İ imzalı rapordaki hesapdeğerleriyle davacının, davalıdan talep edebileceği toplam, brüt ;1475 sayılıkanunun 14 maddesince, kıdem tazminatalacak bedelinin 12.631,73 TL, 4857sayılı kanunun 47 maddesince, bayram genel tatil alacak bedelinin (785,68 x %30=) 548,98 TL olması gerektiği, faiz başlangıç tarihi hususunda, kıdem tazminatıiçin akdin feshi, bayram genel tatilalacak bedeli hususunda ise mehilli ihtarın tebliği ile oluşturulan temerrüt 29/09/2018 tarihidikkate alınmak suretiyle, davanın kabulü ile aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren tatil kararı
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir