7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunun Ek 3. Maddesi ile yürürlükten kaldırılan 5521 sayılı kanunda 10 yıl olarak düzenlenen Kıdem Tazminatı Zamanaşımı 5 yıla düşürülmüştür. Yine, kıdem tazminatı zamanaşımı ile birlikte 4857 sayılı İş kanunu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamındaki feshe bağlı ihbar, kötü niyet ve ayrımcılık tazminatları ile yıllık izin ücretinin dava zamanaşımı süreleri de 5 yıl olmuştur. 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunun Ek 3. Maddesi şu şekildedir:
EK MADDE 3- İş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla hangi kanuna tabi olursa olsun, yıllık izin ücreti ve aşağıda belirtilen tazminatların zamanaşımı süresi beş yıldır.
Söz konusu düzenleme sonrasında iş sözleşmesi Kanunun yürürlüğe konmasından önce iş sözleşmesi sona eren işçilerin kıdem tazminatı zamanaşımı konusunda hangi Kanuna uyacağı ve Kıdem Tazminatı Zamanaşımı süresinin 10 yıl mı 5 yıl mı olarak hesaplanacağı konusunda tereddütler ortaya çıkmıştır. 7036 sayılı Kanunun Geçici 8. Maddesinde bu durum şöyle düzenlenmiştir:
“GEÇİCİ MADDE 8- Ek 3 üncü madde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra sona eren iş sözleşmelerinden kaynaklanan yıllık izin ücreti ve tazminatlar hakkında uygulanır.
Ek 3 üncü maddede belirtilen yıllık izin ücreti ve tazminatlar için bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce işlemeye başlamış bulunan zamanaşımı süreleri, değişiklikten önceki hükümlere tabi olmaya devam eder. Ancak, zamanaşımı süresinin henüz dolmamış kısmı, ek 3 üncü maddede öngörülen süreden uzun ise, ek 3 üncü maddede öngörülen sürenin geçmesiyle zamanaşımı süresi dolmuş olur. “
Yani kıdem tazminatı zamanaşımı hesabında, Kanunun ilgili maddesinin yürürlük tarihi olan 25.10.2017 tarihinden önce iş akti sonlanmış olan işçiler için kıdem tazminatı hesaplamasında 10 yıllık zamanaşımı süresi hesaba alınmakla birlikte, 25.10.2017 tarihinden itibaren kalan zamanaşımı süresi 5 yıldan fazla ise kalan süre 5 yıl olarak kabul edilecektir. 25.10.2017 tarihinden sonra iş akti sona ermesi durumunda ise 5 yıllık zamanaşımına tabi olunacaktır.
Bir örnekle anlatmak gerekirse, 25.10.2014 tarihinde iş sözleşmesi feshedilen bir işçinin kıdem tazminatı zamanaşımı süre hesabında, 25.10.2017 tarihinden sonra kalan süre 7 yıl olduğundan, bu süre Kanun maddesi uyarınca 5 yıl olarak kabul edilecek ve 25.10.2022 tarihinden sonra kıdem tazminatı zamanaşımına uğrayacaktır. Bu durum ihbar, kötü niyet ve ayrımcılık tazminatları ile yıllık izin ücreti içinde aynen geçerlidir.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir