İşyerinin devri durumunda kıdem tazminatı sorununun çözümü için öncelikle işyeri devrinin tarafların fesih hakkına etkisi incelenmelidir. Bu durum; İş Kanunu’nun 6.maddesinin 5.fıkrasında düzenlenmiştir. Bu fıkraya göre “ Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz. "Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhal fesih hakkı saklıdır. "
Öncelikle kanunda da belirttiği gibi; işyerinin devri sonucunda iş akdi yeni işverenle aynen devam ettiğinden yani işletmeyi yeni işveren devir aldı diye iş ilişkisi sona ermediğinden işçi; işyerinin devri durumunda kıdem tazminatı doğrudan talep edemez. Bir başka ifadeyle işçi yada işveren, sadece işyerinin devrini fesih için haklı bir neden olarak kullanamazlar. Ancak devir dışında başka bir nedenden dolayı işçi yada işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı doğmuşsa, iş sözleşmesini buna dayanarak haklı nedenle derhal feshedebilirler. Bu husus İ.K 6.md 5. Fıkrada da açıkça gösterilmiştir.
Önemle belirtmeliyiz ki iş yerinin devrinden sonra; çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik ortaya çıkmışsa, yani eski işvereni ile olan iş ilişkisindeki konumu, işçi aleyhine değiştirilmiş veyahut iş koşulları işçi aleyhine değiştirilmiş ise; İş Kanunu 22. ve 24 maddesinde düzenlenen değişiklik ve haklı feshin koşulları ortaya çıkabilir. Bu haklı fesih ve esaslı değişiklik durumlarının tespiti çok teknik ve her olaya göre farklılık arz ettiğinden, işçilerin muhakkak iş hukukunda uzman avukattan danışmanlık almaları yararlarına olacaktır.
Yukarıda bahsedilenler sonucunda devreden ve devralan işverenlerin; işyerinin işçisiz olarak devri konusunda anlaşmaları mümkün bulunmamaktadır. Aksi halde iş güvencesi kapsamındaki iş ilişkilerinde sırf işveren değişikliği sebebine dayanılarak yapılan fesihler geçersiz sayılacaktır.
Ancak yine de; İş Kanunu’nun 6. Maddesinin 5. Fıkrası uyarınca “devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları saklıdır “ denildiğinden maddede belirtilen sebeplerden birinin varlığı halinde süreli fesih hakkı kullanılabilecektir.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir