Yıllık ücretli izin hakkı uygulamalarına ilişkin esaslar, 4857 sayılı İş Kanunu 53/61. maddeleri ve uygulamanın detaylarını açıklayan yönetmelik ile belirlenmektedir. İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkı Anayasal bir haktır ve vazgeçilemez. Bu yüzden yıllık ücretli izin kullandırılmadan işçi işten ayrılırsa ya da çıkarılırsa kullanmadığı yıllık ücretli izinler için para almaya hak kazanır.
İş Kanunu'na göre, yıllık ücretli izin bir tanesi on günden az olmamak şartıyla bölümler halinde kullandırılabilir.
Yıllık ücretli izin hakkı, hizmet süresi;
olacak şekilde kullandırılmak zorundadır. Bu yıllık izin günleri tarafların anlaşması halinde iş sözleşmesi ile arttırılabilir, ancak azaltılamaz.
Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri yukarıdaki sürelere dörder gün arttırılarak uygulanır. Ancak on sekiz ve daha küçük yaştaki işçiler ile elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
İşçiye yıllık izin kullandırılmaması halinde; işçi iş akdini feshedebilmesine ve dolayısıyla kıdem tazminatına hak kazanabilmesine ilişkin Yargıtay 9. Hukuk Dairesi “Öte yandan davacı işçinin kullanmadığı 34 günlük yıllık ücretli izin süresi bulunmaktadır. Her ne kadar işveren hak edilen yılın sonuna kadar izin vermekte serbest ise de ancak bir yılı aşkın süreden sonra nedensiz izin vermeme halinde davacı işçinin fesih hakkı doğacağı gibi, işveren izin talebine muvafakat vermek zorundadır. Aksi halde Anayasa tarafından teminat altına alınan dinlenme hakkı ihlal edilmiş olur. İşveren normatif uygulamaların aksine fesih hakkını kullanmıştır. Davalı işveren tarafından yapılan fesih haksızdır. Davacı işçinin kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin kabulü yerine reddine karar verilmesi isabetsizdir” ve Yargıtay 7. Hukuk Dairesi “Anayasal dinlenme hakkı olan yıllık iznin işverence kullandırılmamasının ve kullandırmayacağının beyan edilmesi karşısında işçi feshinin haklı nedene dayandığı gözetilmeksizin kıdem tazminatının kabulü gerekirken reddi hatalıdır.” kararlarına varmıştır.
Yıllık ücretli izin alacağının belirlenmesinde fesih tarihindeki çıplak brüt ücret esas alınır.
Yıllık ücretli izin alacağının ispatında, yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır.
Yıllık ücretli izin alacağı dönemsel bir alacak olduğu için, fesihten itibaren 5 yıl içinde zamanaşımına uğrayacaktır.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir