İşverenin askerden dönen işçisini işe alma yükümlülüğü bulunmaktadır. Zira İş Kanunu’nun 31. Maddesi uyarınca; herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 31. maddesi ile işverenlere askerden dönen ve eski işinde çalışmak isteyen işçiyi işe alma konusunda zorunluluk getirilmiştir. İşveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat ödeyecektir.
Kanunda muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle ya da diğer askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçilerin bu durumları ifade edilirken işçilerin kıdem tazminatlarının ödenip ödenmediği konusunda bir ayrım yapılmamıştır. Dolayısıyla kıdem tazminatı alsın ya da almasın, asgari bir yıl çalışsın ya da çalışmasın, iş akdi askerlik nedeniyle sona eren işçinin tekrar eski işine girme hakkı bulunmaktadır.
İşçi, askeri ve kanuni ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işverene başvurmalıdır. Bu kapsamda işveren, tekrar işe girmek için müracaat eden eski işçisini boş yer varsa derhal yoksa boşalacak ilk işe almak zorundadır. Ayrıca işverenin başvuruda bulunan işçiyi, işçinin eski işi ya da benzeri bir işi için işe alması gerekmektedir. Boş yer yoksa bu nitelikteki işler için boş yer açılıncaya kadar beklenecektir. Bu durumda birden fazla işe girmek isteyen var ise işveren eski işçisini, işe başvuran diğer kişilere tercih ederek işe alacaktır.
İşveren, işçisini o andaki şartlarla işe almak zorundadır. “O andaki şartlar” ifadesini Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 01.03.1978 tarihli, E.1978/3594 ve K. 1978/189 sayılı kararında “işçinin mümkün oldukça kazanılmış haklarının gözetilmesi gereğini hedef tuttuğu gibi, işyeri zorunluluklarının da dikkate alınmasını dahi öngörmektedir. İşçi işyeri zorunlulukları nedeni ile daha düşük ücretli bir işe alındığı takdirde ileride işçinin kazanılmış haklara uygun ve işyeri zorunlulukları ile bağdaşır iş açıldığında işverenin bu yükümlülüğünün devam edeceğinin de kabulü gerekir” ifadeleriyle açıklamıştır.
İşveren bu yükümlülüğüne uymaz ise eski işçisine üç aylık ücret tutarında tazminat ödemek zorunda kalacaktır. Fakat işverenin, eski işçisinin iş isteme tarihi ile işe alınma tarihi arasında geçen zaman için ayrıca ücret ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Sonuç olarak, muvazzaf askerlik de dâhil herhangi bir askeri ya da kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işverenin askerden dönen işçisini işe alma yükümlülüğü bulunmaktadır. İşveren bu yükümlülüğe uymaz ise eski işçisine üç aylık ücret tutarında tazminat ödemek zorunda kalacaktır.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir