İşe iade davası,İş Kanunu madde 20 ve de maddelerinde düzenlenmektedir. Bizim de işe iade davası Ankara da ciddi tecrübemiz ve kazandığımız birçok dava bulunmaktadır. Kanunun anılan maddesine göre, iş güvencesinin uygulandığı işyerlerinde işveren,iş sözleşmesi feshettiğinde, işçi fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir.
İşveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmalıdır. Ayrıca fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmesi gerekmektedir. Hakkındaki iddialara ve bu iddialara göre fesih sebebine ilişkin savunması alınmadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez.
İşçi, dava açmak için verdiği dava dilekçesinde feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesinin yanı sıra, davanın kesinleşmesine kadar boşta geçen en fazla dört aylık ücretiyle işverenin süresi içinde işe başlatılmaması halinde 8 aya kadar iş güvencesi tazminatına karar verilmesini de talep edebilmektedir.
Ankara’da işçinin iş sözleşmesinin feshedilmişse, fesih tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade davası Ankara daaçabilir. Eğer işçi bu hak düşürücü süre içinde davayı açmazsa süresinde açılmayan bu davanın reddine karar verilir.
Dava neticesinde işe iade kararı verildiği halde işçi işveren tarafından işe alınmadığı takdirde, işveren işçinin boşta geçirdiği süre ücretini de ödemek zorundadır. Kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aylık ücreti tutarındaki doğmuş bulunan ücreti ve diğer haklarının işçiye ödenmesi gerekecektir. İşçi bu alacağını zaten işe başlatılsa da başlatılmasa da işverenden talep edebilecektir. Boşta geçen süre ücretinin yanı sıra işveren, tazminat ödeme yükümlülüğü altında da kalmaktadır. Çünkü mahkeme tarafından belirlendiği miktarda, işçiye en az dört aylık, en çok sekiz aylık ücreti tutarında işveren tarafından tazminat ödenmesi gerekmektedir. İşveren bir ay içinde işçiyi işe başlatmazsa tazminat talep edilebilir hale gelecek ve işçi işvereninden hâkim tarafından belirlenmiş tazminatı talep edecektir.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir