İşe iade davası ile birlikte işçilerin pek çoğu eski işine dönmeyi düşündüğünden yeni bir işe girememektedir. Ancak işe iade davası açtıktan sonra işçinin başka yerde çalışmasına bir engel bulunamamaktadır. Bu durum, işe iade davasında boşta geçen süreye yönelik ücret yönünden bir değerlendirmeye tabi olabilecektir.
İş mahkemesi, işe iade davasını karara bağlarken, işçinin dava süresince boşta geçirdiği zamana karşılık olmak üzere boşta geçen süreleri için ücret belirler. Bunun nedeni; işten çıkarılan ve davayı kazanarak işe iade edilen işçinin haklı olduğunun mahkemece tescil edilmiş olması ile haksız olara işsiz kaldığı dönem için geçen ücretlerin bir nebze de olsun işçiye ödenmesidir.
Boşta geçen süre ücreti hesaplanırken, işçinin işten ayrıldığı tarihten itibaren takip eden en çok dört ay boyunca işçinin eline geçen ücret ve diğer haklar olarak geçecek olan ücret göz önünde tutulur ve en çok dört ay için karara bağlanır. Bu hesaplanan ücrete; ikramiye, sosyal yardımlar gibi alacaklar da eklenerek, işçi o dönem için çalışmış olsa idi eline geçecek miktar belirlenmektedir.
Boşta geçen süre ücreti sigorta primi ve gelir vergisine tabi olup bu süre işçinin kıdem süresinden de sayılmaktadır. İşçinin boşta geçen süre içinde başka bir işveren yanında çalışması boşta geçen süre ücret alacağını çifte sigortalılığa sebebiyet vereceğinden iş akdinin feshedildiği tarih ile işe iade kararının kesinleştiği tarih arasında boşta geçirilen süre nazara alınarak, bu süre 4 aydan az ise çalışmadan geçirdiği süre gözetilerek o süreyle sınırlı olarak ücret ve diğer hakları hesaplanmalı, ayrıca bu 4 aylık süre içinde işçinin başka bir işverene ait işyerinde çalışması nedeniyle hesaplama dışında bırakılacak süre yönünden işçinin işveren yanında çalışması halinde alacağı ücret ve diğer haklarıyla başka bir işveren yanında çalışırken aldığı ücret ve diğer hakları arasında aleyhe bir farklılık oluşmuş ise bu farkın talep edilmesi mümkündür.
Yani, işçi işten ayrıldığı tarihten itibaren 4 ay geçmeden yeni bir işte çalışmaya başlarsa; yeni işyerinde aynı dönemde almış olduğu ücretler hesaplanmalı ve eski işyerinde çalışmaya devam etmiş olması halinde alabileceği ücretle kıyaslanarak aradaki aleyhe fark ödenmelidir. İşçi; işten ayrıldığı tarihten itibaren 4 ay geçtikten sonra başka bir işyerinde işe girmişse, bu durumda işçiye boşta geçen sürelere ait ücretinin tam olarak ödenmelidir.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir