İşe iade davası nın kanuni dayanağı İş Kanunu madde 20 de yer almaktadır. Bu düzenleme uyarınca iş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede özel hakeme götürülür. Bir başka ifadeyle; iş kanununa göre işveren tarafından iş sözleşmesinin geçerli bir nedene dayanmadan feshedilmesi doğrudan feshin geçersizliği anlamına gelmemektedir. İşçi eğer iş kanununda belirtilen şartları yerine getirmişse; işe iade davası açarak işe geri dönmek için başvurabilecektir.
İşe iade davası şartları şu şekilde sıralanabilir:
- İşçinin İş Kanununa tabi olması,
- İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması,
- İş sözleşmesinin işveren tarafından feshi,
- İşçinin altı ay kıdeminin bulunması,
- İşçinin çalıştığı yerin otuz veya daha fazla işçi çalıştıran bir işyeri olması,
- Davayı açanın işveren vekili olmaması, işçi olması gerekir. Zira işletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri bu davadan yararlanamazlar.
İşçi, dava açmak için verdiği dava dilekçesinde feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesinin yanı sıra, davanın kesinleşmesine kadar boşta geçen en fazla dört aylık ücretiyle işverenin süresi içinde işe başlatılmaması halinde 8 aya kadar iş güvencesi tazminatına karar verilmesini de talep edebilmektedir.
İşçinin iş sözleşmesinin feshi tarihinden itibaren bir ay içinde
işe iade davası açması gerekmektedir. Eğer işçi bu hak düşürücü süre içinde davayı açmazsa süresinde açılmayan bu davanın reddine karar verilmesi gerekmektedir.
işe iade davası iş mahkemelerinde görülmektedir.
İşveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak işverenin İş Kanunu m.25/ II şartlarına uygun fesih hakkı bulunmaktadır.
İşe iade davası na ilişkin, süreler ve şartlar önemli olduğundan
Ankara işe iade davasında uzman avukata başvurulmasında işçiler için yarar bulunmaktadır.