İşe iade davaları sonucu şöyle sınıflandırılabilir:
- Dava kabul edilebilir
- Dava reddedilebilir
- Dava konusuz kalabilir.
Davanın kabulü, feshin geçersizliği ve işçinin işe iadesine karar verilmesi halinde ilgili kararın işçiye tebliğinden itibaren 10 iş günü içinde işçi işverene başvurmalıdır. işe iade davaları sonucu süresinde işverene başvuran işçi bir ay içinde işe başlatılmalıdır. Eğer işveren işçiyi işe başlatma taraftarı değilse KARARIN KESİNLEŞMESİNE KADAR en çok dört aylık ücreti ve diğer haklarını işçiye vermelidir. Tüm bu yükümlülüklerin yanı sıra işveren tazminat yükümlülüğü altına da girmektedir. Bu durumda işveren en az dört en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olmaktadır.
Davanın reddi halinde ise mahkeme işveren tarafından feshedilen sözleşmenin kanuna uygun, geçerli ve haklı bir nedene dayandığını kabul etmiş olmaktadır. Red halinde işçi yargılama giderleri ve karşı tarafın vekil tayin etmesi halinde karşı taraf vekâlet ücretini de ödemek durumundadır. İşçinin işe iade davası reddedilmiş olsa dahi işçinin kendisine verilmeyen kıdem, ihbar tazminatı ve diğer yasal hakları ayrı bir davayla istenebilir.
Davanın konusuz kalması, dava devam ederken işçinin işe geri dönmesi veya işçinin davadan feragat etmesi hallerinde söz konusu olur. İşçinin işe geri dönmesi halinde davanın reddine karar verilmesi gerekmeyecektir. Çünkü işverenin işçiyi işe geri alması feshin geçerli olmadığı anlamına gelmektedir. Bu durumda işçi işverenden boşta geçirdiği süre nedeniyle en çok dört aya kadar ücret ve diğer haklarını talep edebilecektir. İşçinin davadan feragat etmesi halinde ise yapılan masraflar taraflar üzerinde kalacaktır.
Büromuz
iş hukuku avukatları tarafından takip edilen ve kazanılarak, Yargıtay tarafından da onanan bir emsal kararda mahkeme şu sonuca varmıştır:
“(…)fesih bildiriminde yasanın belirttiği şekilde fesih sebebinin açık ve net olarak belirtilmediği, davalı işverence feshin son çare olarak uygulandığı ve feshin haklı olduğu iddiasının ispatlanamadığı ve feshin geçerli nedene dayanmadığı kanaatine varılmıştır. Buna göre feshin geçerli ve haklı nedene dayandığının ispat edilemediği anlaşılmakla; açılan davanın kabulüne, davalı işverence yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine, davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacınn kıdemi, fesih nedeni de dikkate alınarak takdiren davacının 5 aylık brüt ücreti tutarında belirlenmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm tesis edilmiştir.”