İşeiade davasını kazanmak ile uyuşmazlıklar çoğunlukla çözülmüş olmamaktadır. Ziraişe iade kararı tespit hükmünde olduğundan, sonrasında işe başlatmamatazminatı hangi ücret üzerinden hesaplanır gibi sorunlar ortayaçıkmaktadır. Yargıtay kararlarına da yansıdığı üzere;
4857sayılı İş Kanununun 21. maddesinin 5. fıkrasına göre, işçi kesinleşen mahkemekararının kendisine tebliğinden itibaren 10 iş günü içinde işe başlamak içinişverene başvuruda bulunmalıdır. Aksi halde işverence yapılan fesih geçeri birfeshin sonuçlarını doğurur. Aynı maddenin 1. fıkrasına göre de işveren işe iadeiçin başvuran işçiyi 1 ay içinde işe başlatmak zorundadır.
Bununiçin şu hususlar önemlidir:
1. İşçininişe iade yönündeki başvurusu samimi olmalıdır.
2. İşçinin gerçekte işe başlamak niyeti olmadığı halde, işe iade davasının sonuçlarından yararlanmak için yapmış olduğu başvuru geçerli bir işe iade başvurusu olarak değerlendirilemez.
Başkabir anlatımla, işçinin süresi içinde işe iade yönünde başvurusunun ardından,işverenin daveti üzerine işe başlamamış olması halinde, işçinin gerçek amacının işe başlamak olmadığı kabul edilmelidir. Bu durumda işverence yapılan fesih,4857 sayılı İş Kanununun 21/5. maddesine göre geçerli bir feshin sonuçlarını doğurur. Bunun sonucu olarak da, işe iade davasında karara bağlanan işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süreye ait ücret ve diğer hakların talebi mümkün olmaz. Ancak, geçerli sayılan feshe bağlı olarak işçiye ihbar ve koşulları oluşmuşsa kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.
İşverenin işe davete dair beyanının da ciddi olması gerekir, işverenin işe başlatma niyeti olmadığı halde işe başlatmama tazminatı ödememek için yapmış olduğu çağrı, gerçek bir işe başlatma daveti olarak değerlendirilemez. Bu niyetin her somut olayın durumuna göre tanıklar ve yazılı belgeler değerlendirilmek suretiyle yapılması gerekmektedir.
İşe başlatmama tazminatının da fesih tarihindeki çıplak brüt ücrete göre hesaplanması gerekir. İşçinin işe başlatılmadığı tarih, işe başlatmama tazminatının muaccel olduğu andır.
Boşta geçen süre ücretinde ise; en çok dört aylık kısmı içinde gerçekleşen diğer haklar kavramına, ikramiye, gıda yardımı, yol yardımı, yakacak yardımı ve servis hizmeti gibi para ile ölçülebilen haklar dâhil edilmelidir. Söz konusu hesaplamalarda işçinin fiili çalışmasına bağlı alacakların dikkate alınması doğru olmaz.
İşe başlatmama tazminatı hangi ücret üzerinden hesaplanır
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir