işçiye yıllık izin kullandırılmaması
işçiye yıllık izin kullandırılmaması halinde, işçinin iş akdini haklı nedenlerle feshedebileceği ve kıdem tazminatına hak kazanabileceği yönünde yeni Yargıtay kararları bulunmaktadır. İşçinin yıllık izin hakkı, Anayasa’da İş Kanunu’nun 53 vd. maddelerinde ve Yıllık İzin Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Buna göre işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de katılmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır. İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.
işçiye yıllık izin kullandırılmaması halinde; işçi iş akdini feshedebilmesine ve dolayısıyla kıdem tazminatına hak kazanabilmesine ilişkin Yargıtay 9. Hukuk Dairesi “Öte yandan davacı işçinin kullanmadığı 34 günlük yıllık ücretli izin süresi bulunmaktadır. Her ne kadar işveren hak edilen yılın sonuna kadar izin vermekte serbest ise de ancak bir yılı aşkın süreden sonra nedensiz izin vermeme halinde davacı işçinin fesih hakkı doğacağı gibi, işveren izin talebine muvafakat vermek zorundadır. Aksi halde Anayasa tarafından teminat altına alınan dinlenme hakkı ihlal edilmiş olur. İşveren normatif uygulamaların aksine fesih hakkını kullanmıştır. Davalı işveren tarafından yapılan fesih haksızdır. Davacı işçinin kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin kabulü yerine reddine karar verilmesi isabetsizdir” ve Yargıtay 7. Hukuk Dairesi “Anayasal dinlenme hakkı olan yıllık iznin işverence kullandırılmamasının ve kullandırmayacağının beyan edilmesi karşısında işçi feshinin haklı nedene dayandığı gözetilmeksizin kıdem tazminatının kabulü gerekirken reddi hatalıdır.” kararlarına varmıştır. (Kararların tam metnine ve Esas numaralarına ulaşmak için bizimle irtibata geçiniz.)
Yargıtay kararlarında açıkça belirtildiği gibi işçi maaşını düzenli olarak alsa bile uzun süre yıllık izinlerini kullanmasına izin verilmiyorsa; işçi, şartları varsa iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir.
işçiye yıllık izin kullandırılmaması
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir