İşçinin Ücretinin Gününde Ödenmemesi konusunda Borçlar Kanunu’nun 401. Maddesi uyarınca; “ İşveren, İşçiye sözleşmede veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen; sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde ise asgari ücretten az olmamak üzere emsal ücreti ödemekle yükümlüdür. “
İşverenin ücret ödeme borcu; işçinin iş akdinde yapmayı üstlendiği iş görme borcu karşılığı olan ve işverenin iş akdinden doğan en temel borcudur. İşçi emek vermekte, işveren de bunun karşılığı ücret ödemesi gerekmektedir. Önemle belirtelim ki, işçinin ücretinin kanuna uygun olarak hesaplanıp zamanında ödenmemesi işçiye, iş akdini haklı nedenle feshetme imkanı verir ki, bu durumda işçi Kıdem Tazminatına hak kazanır.
İşçinin ücretinin gününde ödendiğinin ispatı işverene aittir. Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatları da bu yöndedir. İş Kanunu’nun 32. Maddesinin son fıkrası uyarınca “Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi 5 yıldır. “
İşçinin ücretinin gününde ödenmemesi halinde; İşçi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 34. maddesinin 1. fıkrası uyarınca gününde ödenmeyen ücretler için yasal faiz değil, mevduata uygulanan en yüksek faizi ile ödemeyi talep edebilir.
İlgili Yargıtay Kararı
“ (…) Hükme esas bilirkişi raporunda davacının 3’lü vardiya nedeni ile fazla mesai alacağı yapmadığı belirtilmiş ise de, davacının Şubat 2003 ayı dâhil 31 Mayıs 2003 tarihine kadar haftanın 7 günü (Pazar günleri dahil) çalıştığı ve giriş-çıkış manyetik kartlarında ekli kalem yazılarında fazla mesainin yapıldığı ve bu çalışmanın davalı tanıklarınca da doğrulandığı anlaşılmaktadır. Bu maddi olgulara göre anılan dönemde çalışma, haftalık 45 saati aştığından yeniden bilirkişiden hesap raporu alınıp, bir değerlendirme yapıldıktan sonra fazla mesai alacağına karar verilmelidir. Fazla mesai alacağının reddi isabetsiz bulunmuştur.
4857 sayılı iş yasasının 34.maddesi uyarınca “gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Davacının istemi de bu yöndedir. Mahkemece ücret alacağına mevduata uygulanan en yüksek faiz yerine yasal faiz yürütülmesine karar verilmesi ayrı bir bozma nedeni yapılmıştır.”
Bu hususlardaki ücretin gününde ödenmemesi ya da hiç ödenmemesi halinde, tecrübeli iş hukuku avukatı ile sorunu çözmek için bir araya gelinmesinde yarar olmaktadır.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir