işçinin iş sözleşmesini haksız feshi yani Yargıtay kararlarında geçtiği “istifa”sı üzerine kıdem tazminatı alamaz. Hatta işverene ihbar süresine uymadıysa, ihbar tazminatı ödemesi gerekir.
İşçinin feshinin haklı mı haksız mı olduğu öncelikle belirlenmelidir. İşçilerin hangi durumlarda haklı olarak fesih yapabilecekleri kanunda genel olarak belirlenmiştir. Bunlardan birkaçına yer vererek, bunlar dışındaki durumlarda feshin haksız fesih kabul edilebileceği sonucunu çıkartmak mümkün olabilmektedir.
a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.
İşçi, kendi isteğiyle istifa ederek iş akdini sona erdirmesi halinde kural olarak kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır. Bu bakımdan, feshin haklı ya da haksız olduğu konusu, yargılamada en çok tartışmanın çıktığı konulardan olup, iki tarafta delilleri ve beyanları ile kendi haklılığını ortaya koymaya çalışmaktadır. Eğer işçinin iş akdini feshi Kanun ve Yargıtay kararları doğrultusunda haklı bir nedene dayandığı kabul edilirse kıdem tazminatına hak kazanır; eğer haklı neden kabul edilmezse kıdem tazminatı alamaz. Bunun için işverenlerin de bu konuda uzman bir Avukata danışmaları ve süreci takip etmeleri yararlarına olacaktır.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir