İşçi tatil ücretleri Ankara da sıkça yargılama konusu olmaktadır. Ücretli tatiller, Kanun tarafından işçilere dinlenmeleri için tanınan ve hiçbir çalışma karşılığı olmaksızın hak kazandıkları dinlenme süreleridir. Bunlar hafta tatili, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller ile yıllık ücretli izinleri olarak sayılabilir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 50. Maddesinin 2. ve 3. Fıkralarında : “Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile yıllık ücretli izin hakları ve şartları kanunda düzenlenir.’’ Hükmü yer almaktadır. Bu maddede de görüldüğü üzere yıllık izin ve tatiller, işçiler için kanuni bir hak olarak düzenlenmiştir. Keza ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği İş Kanunu madde 53/2 de düzenlenmiştir.
İşçi alacak haklarından hafta tatilinde, ilgili işçinin hafta tatili gününden önce iş Kanunu madde 63’te belirlenen iş günlerinde çalışmış olmak şartıyla yedi günlük zaman dilimi içinde, kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.
İş Kanunu madde 47 de ise ulusal bayram ve genel tatil günleri düzenlenmiştir. Kanun maddesinde ‘Bu kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücret ödenir.’denilerek belirlenen tatil günlerinde çalışılmayacağı çalışılıyorsa da karşılığının ödeneceği belirtilmiştir.
İşçi alacaklarından ücret ise, yine İş Kanunu madde 32 de düzenlenmektedir. Madde de belirtildiği üzere ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren ve üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. Ücret işçiye en geç bir ay içinde ödenir. İş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmeleri ile de bu süre bir haftaya indirilebilmektedir.
Eğer işçi tatil ücretleri işverenler tarafından işçilere kullandırılmıyor ve çalışmalar devam ediyorsa, işçilere zamlı olarak bu çalışmaların karşılığı ödenmelidir. Zamlı olmasının nedeni, işçilerin zaten çalışmadan hak kazanacakları bu ücretlere, üstüne çalıştıktan sonra ek olarak çalışmalarının karşılığının ödenmesidir. Sürekli olarak dinlenme hakkının ihlali ve ücretlerinin Kanuna uygun ve zamanında tam olarak ödenmemesi işçi için, iş akdini haklı nedenle feshetme ve şartları oluşmuşsa kıdem tazminatı alma hakkını sağlar.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir