İşveren ve işçi, aralarında bir iş sözleşmesi yaparak ya da fiilen bir uygulama belirleyerek çalışma ilişkisine devam etmektedirler. Ancak uygulamada işverenlerin keyfi olarak, işçilere tanıdıkları ücret, yemek gibi bazı hakları tek taraflı iradeleri ile ortadan kaldırdıkları görülmektedir. Bu şekildeki işçi aleyhine esaslı değişik işçi fesih hakkı vermekte olup, usulüne uygun yapılan fesih haklı olacağından işçi kıdem tazminatı alabilecektir.
İş Kanunu işçinin özlük haklarını korumakta, işverenin tek taraflı kesintilerine sınır çizmektedir. İş Kanunum.22 uyarınca “ İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da iş yeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.”
Görüldüğü üzere işverenin çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapma kararını işçiye yazılı olarak bildirmesi ve işçinin de altı işgünü içerisinde bu değişikliği kabul ettiğini bildirmesi gerekmektedir. Yoksa bu değişiklik geçerli olmayacağı gibi Yargıtay kararlarında bu çerçevede işçi aleyhinde esaslı değişlik işçi fesih hakkı verdiğini kabul etmektedir.
Özellikle kovid-19 pandemisinin yaşandığı bu günlerde, işverenlerin ekonomik daralmayı göstererek ve hatta bazılarının gelirlerinde çok bir düşüş olmamasına rağmen bunu bahane ederek,işçilere verdikleri yemek yardımlarını kaldırdıkları, ücretlerini düşürdükleri görülmektedir. Bunu kabul etmeyen işçilere istifanı ver çık diyerek, işçileri istifaya zorladıkları da bir gerçektir.
Bu bağlamda işten ayrılmak isteyen işçilerin, iş hukukunda bilgili avukata başvurarak işten ayrılma sürecini birlikte yürütmeleri, işten ayrılma nedenlerinin hukuki çerçevesini doğru bir şekilde yansıtacakları ihtarname ile işten ayrılmaları, kıdem tazminatı için açacakları davada kendileri için büyük önem teşkil edecektir.
İşçi aleyhine esaslı değişiklik işçi fesih
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir