İşçi alacaklarının belirsiz alacak davası veya kısmî dava ile talep edilip edilemeyeceği sonucuna varmak için öncelikle belirsiz alacak davası ve kısmî davanın ne olduğunu açıklamadan önce işçi alacaklarında arabuluculuk kurumuna başvurulduğunda işçi ve işveren açısından faydalı olacağını söylemekte yarar görüyorum.
BELİRSİZ ALACAK DAVASI öncelikle; eda davasının bir türüdür. Belirsiz alacak davasını eda davasından farklı kılan ise, talep sonucunda istenilen alacağın dava açıldığı anda tam olarak belirlenememesidir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 119. maddesinin (ğ) bendine göre, davacı, dava dilekçesinde talep sonucunu açıkça belirtmelidir. Yani hakimin neye ve ne kadar vermesi gerektiği talep sonucu bölümünde açıkça yazmalıdır.
Ancak davacı bazı durumlarda istenilen alacağın türü ve hukuki niteliği belli olmasına rağmen, miktarını dava açarken tam olarak saptaması, belirlemesi olanaklı olamayabilir. Hesap raporu alınmasını, yargılama yapılmasını gerektiren bu durumda davacı fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak kısmî dava yoluna başvurabilir. Kısmi dava olarak açılan bu dava yargılama sırasında belirlenen bakiye alacağı için davalının muvafakat etmemesi halinde, ek dava yolu ile ayrı bir davada isteyebileceği gibi aynı davada ıslah sureti ile dava konusu arttırarak talepte bulunabilir.
Tüm bu hukuksal süreci kısaltmak ve usul ekonomisi açısından 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 107. maddesinde belirsiz alacak davası başlığı altında yeni bir dava türüne yer verilmiştir;
Belirsiz alacak ve tespit davası
MADDE 107– (1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin
kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri
belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
(2) Karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı veya değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin
mümkün olduğu anda davacı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın davanın başında belirtmiş olduğu talebini artırabilir.
(3) Ayrıca, kısmi eda davasının açılabildiği hâllerde, tespit davası da açılabilir ve bu durumda hukuki yararın var olduğu kabul
edilir.
işçi alacakları belirsiz dava olarak açılabilir mi
Madde metninden anlaşılacağı üzere; belirsiz alacak ve tespit davası açılması için, davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin; davacının kendisinden beklenememeli yada belirleyebilmesi olanaksız olmalıdır. Açılacak davanın değeri veya miktarı biliniyor yahut belirlenebiliyorsa belirsiz alacak davası açılamaz.
Belirsiz alacak davası yalnızca para alacakları için söz konusu olabilmektedir. Konusu para olmayan eda davalarında belirsiz alacak davası açılamamaktadır.
KISMİ DAVA ; Davacı belirsiz alacak davası yerine, alacağın belirlenemediği durumlarda kısmi dava açması mümkündür.
Davacının aynı hukuki ilişkiden(iş sözleşmesinden) kaynaklanan açmış olduğu davada alacağını tamamını değil de belirli bir kısmını talep ederek açtığı davaya kısmi dava adı verilir.
Yasal mevzuatta da belirtildiği gibi ;
Kısmi dava
MADDE 109- (1) Talep konusunun niteliği itibarıyla bölünebilir olduğu durumlarda, sadece bir kısmı da dava yoluyla ileri sürülebilir.
(2) (Mülga: 1/4/2015-6644/4 md.)
(3) Dava açılırken, talep konusunun kalan kısmından açıkça feragat edilmiş olması hâli dışında, kısmi dava açılması, talep konusunun geri kalan kısmından feragat edildiği anlamına gelmez.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir