İşçilik Alacakları Hesaplama, iş hukuku konusunda bilgi sahibi olanların yapabileceği profesyonellik, tecrübe ve bilgi isteyen önemli bir iştir. Zira işçi, iş hukukunda uzman avukatın soracağı, hangi koşullarda nasıl çalıştığı, ücretlerini nasıl aldığı, çalışma süreleri, iş akdinin nasıl sona erdiği vs. önemli hususlara ilişkin sorularına bizzat cevap vermelidir.
Büromuzda işçiden gerekli bilgileri aldıktan sonra, Kanunların ve Yargıtay içtihatlarının çizdiği çerçevede kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti vs. alacak kalemlerine ilişkin hesaplamalar yapmaktayız. Böylece işçi, işveren ile arabuluculuğa giderken veya dava açarken nasıl bir tablo ile karşılaşabileceğini öğrenme imkanına kavuşmaktadır.
Birçok işçi, arabuluculuğa kendi başvururken anılan hesaplamaları bilmeden bu görüşmelere katıldığından ve her ne kadar hukukçu da olsa işçi veya işveren için hesaplama yapamayacak olan arabulucundan bu hizmeti bekleyip alamadığından, işverenin tek taraflı hesaplamalarına inanmak durumunda kalmaktadır. Önemle belirtmeliyiz ki, arabuluculuk da yargılama gibi önemli, tarafların haklarına kavuşmalarına ya da kaybetmelerine neden olabilecek bir süreçtir. Dolayısıyla hazırlıksız bir şekilde arabulucuya başvurmak ya da arabuluculuk toplantılarına katılmak, içinin hak kaybına uğramasına neden olabilir. Bu konuda profesyonel bir yardım alınması gerekmektedir.
Örneğin; 4857 sayılı kanunda Fazla mesai hesaplamaları ve ücret alacaklarıbelirlenmesinde haftalık 45 saati aşmayla birlikte 2 aylık süre için denkleştirme esası getirilmiştir. Bu iki aylık denkleştirme süresi,Kanunda öngörülen süre olup, toplu iş sözleşmesi ile bu süre 4 aya kadar çıkarılabilmektedir. Bu zamanın hesaplanmasında dikkate alınacak bir diğer husus ise işçinin izinli ya da raporlu olduğu dönemlerdir.Anılan süreler, fazla mesainin hesaplanmasında dikkate alınmamaktadır. Olağanüstü durumlar ve zorunlu haller haricinde işçinin bu fazla çalışma süreleri için onayının alınması şarttır ( İş Kanunu madde 41/7). Fazla mesai ihtiyacı olan işverence bu onay her yılbaşında yazılı olarak alınmaktadır. Alınan bu yazılı onay aynı zamanda işçinin özlük dosyasında da saklanmak zorundadır.
Fazla mesai ile fazla sürelerle çalışma farklı kavramlar olup, hesaplamaları da farklıdır. Biri %50 diğeri %25 zamlı olarak hesaplanmaktadır. Yine bazı yasal kesintilerin de dikkate alınması gerekmektedir. Görüldüğü üzere işçilik alacakları hesaplama detaylı bir iştir.
İşçilik alacaklarınızın genel olarak hesaplanması için Hukuk Büromuza başvurabilir, bilen uzman bir hukukçudan yardım alarak, işverenin karşısına daha güçlü ve sağlam çıkabilirsiniz.
İşçilik Alacakları Hesaplama için Hukuk Büromuz ile iletişime geçmeniz hem arabuluculuk sürecinde hem de dava sürecinde, elinizin güçlü olması için yararlı olacaktır.
İletişim için : 0532 475 42 14
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir