Ankara iş uyuşmazlıklarının ve dolayısıyla iş davalarının arttığı büyükşehirlerden biridir. İşçilerin ve işverenlerin bu süreçte iş mahkemesi avukat Ankara aramaları kendi yararlarına olmaktadır. iş avukatı Ankara ayrı bir bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren özel hukuk alanıdır.
İş hukuku, işçi ile işveren arasındaki ilişkileri düzenleyen bir hukuk dalıdır. İş Kanunu ve ilgili mevzuatta düzenlenmiş olup, özellikle Yargıtay’ın içtihatları ile de şekillenmiştir. İş avukatı Ankara arayışı her geçen gün artmaktadır.
İşçilik alacaklarının hesaplanması özel bir uzmanlık gerektirmekte olup, bu hesaplamalar ile birlikte arabuluculuğa gidilmekte ve dava açılmaktadır. Dolayısıyla bu işçilerin veya işverenlerin tek başlarına yapabilecekleri bir iş olmadığı kanatindeyiz. Zira fazla mesai, hafta tatili, ulusal dini bayram ve genel tatil ücreti hesaplamalarında zamlı ücretler geçmiş yıllardaki maaşlara göre orantılanarak bulunmaktadır.
İşverenler ile işçiler arasındaki temel uyuşmazlık konuları şunlardır: İş sözleşmesinin feshinin geçerli bir nedene dayanıp dayanmadığı ve dolayısıyla işe iade, işe başlatmama tazmiantı; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, hafta tatili ücretleri, fazla mesai ücretleri, ulusal dini bayram ve genel tatil ücretleri, yıllık izin ücreti, maaş ücretleri, primler, yemek ücretleri maddi ve manevi tazminat, ayrımcılık tazminatı vb.
İşveren iş akdini haklı nedenle feshederse kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi gerekmez. Ancak haksız feshederse veya işçi, iş akdini haklı nedenle derhal feshederse, işverenin, işçinin ücreti ve Kanun ile sözleşmeden kaynaklanan tüm alacaklarını tam olarak ödemesi gerekmektedir. Ödeme olmaması halinde işçi, arabulucu veya dava yoluna başvurabilir.
İşçinin iş akdini haklı nedenle derhal feshi, 4857 sayılı İş Kanununun 24.maddesi ile düzenlenmiştir. Yazılı madde hükümleri ; “sağlık sebepleri, Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebepler“ başlığı altında tahdidi olarak sıralanmıştır.
İşverenin iş akdini haklı nedenle derhal fesih hakkı da 4857 sayılı İş Kanununun 24.maddesi ile düzenlenmiştir.
İşveren ile işçi arasındaki bir olayın, haklı fesih nedeni olup olmayacağı konusunda gerek iş kanunu gerekse Yargıtay kararları doğrultusunda değerlendirme yapmak gerekmektedir. Bu bağlamda, iş hukuku konusunda uzman avukata başvurmanın önemli olduğu ortadadır.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir