Ortada bir iş kazası olması durumunda işçinin bu zarar karşılığında talep hakkı doğmaktadır. Buna iş kazası tazminat davası denilmektedir. Bu davayı açabilmek için öncelikle ortada bir iş kazası olmalı ve bu kazadan zarar görmüş işçi veya işçiler olmalıdır. İşverenin işçiyi gözetme borcu bulunmaktadır ve bu sebeple meydana gelen zararda işverenin kusuru söz konusu olabilir. Kaza sonunda bir bedensel zarar ya da ölümle sonuçlanmış bir olay meydana gelmiş olmalıdır ve tabi kaza ve yaralanma ya da ölüm arasında bir ilişki olmalıdır.
İş kazası tazminat davası işverenin ikametgâhının bulunduğu iş mahkemesinde ya da işin yapıldığı yer mahkemesinde açılabilir. İş kazası tazminat davalarını işten zarar gören işçinin bizzat kendisinin açabileceği gibi eğer kaza ölümle sonlanmışsa ölen işçinin desteğinden yoksun kalan kişi veya kişiler tarafından da açılabilir. İş kazası tazminat davasında maddi ve manevi zararlar talep edilmektedir. Maddi tazminat ’tan maksat, işçinin çalışamaması kaynaklı uğradığı ekonomik zarar, geçici iş göremezlik, tedavi giderleridir. Sürekli iş göremezlik maluliyet halinde ise, ekonomik geleceğin sarsılması ve efor kaybı gibi ömrünün sonuna kadar doğacak zararlar olarak sayılabilir. Manevi tazminat ise, işçinin veya yakınlarının bu iş kazası sonucunda maruz kaldıkları elim ve acının bir ölçüde de telafisi ve işverenin ders alması için açılmaktadır.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir