İş kazası Nedeniyle Tazminat davası kavramı, internette en çok aranan kavramlardandır. Bunun temel nedenlerinden biri de, ülkemiz gibi iş sağlığı ve güvenliği bilincinin işveren ve işçilere tam olarak yerleşmemiş ülkelerde sıkça yaşanan iş kazalarıdır.
Kaza kavramı; vücut bütünlüğünü bozan, dışarıdan gelen ve ani nitelikli istenilmeyen bir olayın hukukumuzda dar anlamda kaza olarak nitelendirildiğini söyleyebilir
Ortada bir iş kazası olması durumunda işçinin bu zarar karşılığında talep hakkı doğmaktadır. Buna iş kazası tazminat davası denilmektedir. Bu davayı açabilmek için öncelikle ortada bir iş kazası olmalı ve bu kazadan zarar görmüş işçi veya işçiler olmalıdır. İşverenin işçiyi gözetme borcu bulunmaktadır ve bu sebeple meydana gelen zararda işverenin kusuru söz konusu olabilir. Kaza sonunda bir bedensel zarar ya da ölümle sonuçlanmış bir olay meydana gelmiş olmalıdır ve tabi kaza ve yaralanma ya da ölüm arasında bir ilişki olmalıdır.
İş kazası nedeniyle tazminat davası, işverenin ikametgahı mahkemesinde veya işin yapıldığı yer mahkemesinde, iş kazasının olduğu yer iş mahkemesinde açılabilir. Görüldüğü üzere kanunda birden fazla mahkeme yetkili kılınmıştır.
İş kazası nedeniyle tazminat davasını kural olarak bu davaları zarar gören kişi açabileceği gibi, kaza sonucu ölen kişinin desteğinden yoksun kalan kişi veya kişiler tarafından açılabilir.Zarara uğrayan işçi tüm zararlarının tazminini bütün sorumlulardan birlikte veya sorumlulardan her birinden ayrı ayrı ya da bunlardan sadece birinden müteselsil sorumluluk sebebiyle isteyebilir.
İş kazası nedeniyle tazminat davası on yıllık zaman aşımı süresine tabidir. Kural olarak zaman aşımı başlangıç tarihi kaza tarihidir. Eğer kaza, maluliyet artışı şeklinde artışlar göstermekteyse ortada yeni bir maluliyet durumu vardır ve bu artış tarihi de artışa ilişkin dava için zaman aşımı başlangıç tarihi olur.İş kazası sonucunda bize başvuran işçi için, iş kazası nedeniyle tazminat davasın da şu kalemleri olayın durumuna göre talep edebiliyoruz:
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir