İflasın ertelenmesi ve işçi alacaklarının durumu nedir sorusunu cevaplandırmadan önce, bir şirket neden iflas ertelemesi ister sorusunun kısaca cevabını vermek yararlı olacaktır.
İflas ertelemesi; Ticaret şirketlerin ekonomik sıkıntı yaşaması nedeniyle iflasın ilân edilmesinden önce bazı icra takiplerinden nefes almalarını sağlamak için başvurabilecekleri hukuki bir yoldur.
İflasın ertelenmesi 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376-377 maddelerinde düzenlenmiştir. Yönetim kurulu yada alacaklılardan birinin talebi sonucunda, yetkili Ticaret Mahkemeleri; söz konusu şirketin mali durumunun düzeltilmesini mümkün gördüğü takdirde iflas erteleme kararı verebilir. Bunun üzerine hakkında iflas erteleme kararı verilen şirket, hakkında icra takibi yapılmaksızın faaliyetlerine devam edebiliyor.
İflasın Ertelenmesinden Kimler Yararlanır?
Türk Ticaret Kanunu’muz iflasın ertelenmesi imkanını yalnızca tüzel kişilere ve sermaye şirketlerine tanımıştır.Gerçek kişi tacirler iflasın ertelenmesi yoluna başvuramamaktadırlar.
Anonim şirketler
Limited şirketler
Kooperatifler
Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler
İflası Ertelemenin Şartları
* Erteleme talep edecek tarafın, sermaye şirketi yada kooperatif olması gerekmektedir. Gerçek kişi tacirler, iflasın ertelenmesi talep edememektedirler.
* İflasın ertelenmesi talebi şirketi temsile ve idare ile görevli olanlar, alacaklılar yada tasfiye memurları tarafından, mahkemeden talep edilmesi gerekmektedir.
* Ticaret Mahkemesi’ne borca batıklığın bildirilmiş olması ve bu sebeple iflasın ertelenmesinin talep edilmiş olması gereklidir.
* Ticari işletmenin belli bir tarihteki mali tablosunun (bilançosunun) mahkemeye verilmesi gerekmektedir. Zira mahkeme bu belgeler ile şirketin mevcut durumunun borca batık olup olmadığını ve mâli durumun düzeltilmesi hakkında bir karar verecektir.
* Erteleme talep eden şirket yada kooperatifin, iyileştirme projesini yani; içinde bulundukları borca batıklık halini nasıl aşacaklarına dair planın mahkemeye sunulması gerekmektedir.
* Masrafların yatırılmış olması gerekmektedir.
* Fevkalade mühletten yararlanılmamış olması gerekmektedir.
Alacaklıların Durumu
İcra İflas Kanunu’nun 179/b maddesi uyarınca; karar ile birlikte önceden başlamış takipler durur ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü hakkında kanun uyarınca kamu alacaklarıda hiçbir takip iflas erteleme süresi boyunca yapılamaz. Fakat yine İİK.md 179/b-II uyarınca; iflasın ertelenmesi süresi içerisinde taşınır-taşınmaz ve ticari işletme rehni ile temin edilmiş alacaklar için, borçluya karşı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapılabilir veya başlamış takipler devam edebilir. Ancak bu takipler nedeniyle muhafaza tedbirleri alınamaz ve satış istenemez.
Bir diğer istisna da işçi alacaklarıdır. İİK ‘nun 179/b-III fıkrası uyarınca İİK.md. 206’da düzenlenen birinci sıradaki alacaklılar için haciz yoluyla takip yapılabilir. Bu alacaklılar için iflas erteleme süresi içinde takip yapılabileceği gibi başlamış takiplere de devam edilir.
Söz konusu birinci sıradakiler;
1.A) İşçilerin, iş ilişkisine dayanan ve iflâsın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile iflâs nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları,
1.B) İşverenlerin, işçiler için yardım sandıkları veya sair yardım teşkilatı kurulması veya bunların yaşatılması maksadıyla meydana gelmiş ve tüzel kişilik kazanmış bulunan tesislere veya derneklere olan borçları,
1.C) İflâsın açılmasından önceki son bir yıl içinde tahakkuk etmiş olan ve nakden ifası gereken aile hukukundan doğan her türlü nafaka alacakları.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir