İş Kanunu, gece çalışmasının zorluğunu da gözeterek, gece çalışması yapan işçiler için özel düzenlemeler getirmiş ve Yargıtay da kararları ile gece çalışmasındaki çerçeveyi belirlemiştir. Yargıtay kararı uyarınca özellikle güvenlik görevlisi,gece bekçisi, hemşire gibi çalışanlar için Gece çalışmalarında fazla mesai nasıl hesaplanır sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.
4857 sayılı İş Kanunum.69 uyarınca “Çalışma hayatında ‘gece’ en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir.” Şeklinde tanımlanmıştır. Bu bağlamda gece çalışmalarında fazla mesai nasıl hesaplanır Yargıtay Kararları ile anlatılmaktadır. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi' nin 2.7.2015 tarihli örnek bir kararı şöyledir:
Davacı vekili, davacının gece bekçiliğiyaptığı dönemde haftanın 7 günü 20:00-08:00 saatleri arasında gece çalışmasıyaparak çalıştığını, bir kısım işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerekkıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti vegenel tatil ücreti alacaklarını istemiştir.
Davalı vekili, davacının hakettiği ücretlerinhesap pusulalarından anlaşılacağı üzere tam olarak ödendiğini, iddia vetaleplerin yersiz olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişiraporuna göre, Dairemizin 2014/8654 Esas sayılı bozma ilâmına uyulduğubelirtilerek ve bozma ilâmı doğrultusunda alınan bilirkişi raporuna göre kararverildiği gerekçesi ile hafta tatili ücreti haricindeki taleplerin kabulünekarar verilmiştir.
Karar süresi içinde davacı vekili tarafındantemyiz edilmiştir.
Hükme esas alınan bu bilirkişi raporunda,davacının çalışmasının hem gece saatlerine hem de gündüz saatlerine denk gelmesi nedeni ile 1,5 saatlik ara dinlenmesinin 1 saatlik kısmının gece çalışmasından tenzili gerektiği, buna göre gece çalışmasının 1 saatlik ara dinlenmesi düşüldüğünde günlük 9 saat olduğu, sonuçta 7,5 saatlik süreyi aşan gece çalışmasının günde 1,5 saat olduğu, buna göre de haftada 4,5 saat fazla mesai yaptığı sonucuna ulaşılmıştır.
Günlük kanuni çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine rastlayan çalışma gece çalışması sayılır . 4857 sayılı İş Kanunu'nun 69. maddesinde “Çalışma hayatında"gece" en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir.” şeklindeki hüküm mevcuttur. Bu hükümler dikkate alındığında, davacının 20:00-08:00 saatleri arasında geçen 12 saatlik çalışmasının 20:00-06:00 saatleri arasındaki 10 saatlik kısmı, yani yarısından fazlası gece çalışması olduğundan, 20:00-08:00 saatleri arasındaki çalışmasının tamamının gece çalışması sayılması gerekir. Buna göre,1,5 saatlik ara dinlenme, 20:00-08:00 saatleri arasındaki 12 saat çalışmadan düşülerek, günlük fiili çalışma 10,5 saat ve 7,5 saatlik gece çalışmasının kanuni sınırını aşan fazla mesai süresi de 10,5-7,5=günlük 3 saat olarak belirlenmesi gerekir. Günlük fazla mesai süresini 1,5 saat olarak hesaplayan bilirkişi raporuna itibar edilerek hüküm kurulması hatalıdır.
Gece çalışmalarında fazla mesai nasıl hesaplanır
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir