Fazla mesai ücretinin ödenmemesi haklı nedenle fesih, Türk iş kanununda işçi ve işveren arasındaki temel ilişkisinde işçinin borcu iş görme ve bağlılık, işverenin temel borcu ise ücret ödemektir. İş kanunu 32. Maddeye göre ‘Genel anlamada ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişi tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. İşçi ve işveren arasında yapılan sözleşmede belirlenen süre kanun hükümlerine aykırı olamaz. Fazla mesai ‘İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği’ hükümlerince Fazla Çalışma ve Fazla Süreli Çalışma Olarak ikiye ayrılır
Fazla çalışma ve fazla süreli çalışma saati ücret ödemesi iş kanunu 41. Madde de düzenlenmiştir. Bu madde gereğince fazla çalışma süresi her saat için için belirlenen ücretin %50 fazlası, fazla süreli çalışmada ise belirlenen ücretin %25 fazlası olarak ödenmelidir. Bu ödemeye hak kazanılabilmesinin diğer şartı ise fazla çalışmanın işverence talep edilmesi gerekmektedir. Kendi mesaisini kendi belirleme özgürlüğüne sahip üst düzey yöneticiler Yargıtay 9.HD 1.4.2008 tarih ve 185189/133 sayılı kararı gereğince bu haktan yararlanamamaktadır.
İş Kanunu 24.maddesinde işçiye haklı nedenlerle derhal fesih hakkı tanınan haller sıralanmıştır. Aynı kanun maddesinin2-e fıkrasına göre "işveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse" işçi derhal fesih hakkını kullanabilir. Yargıtay 9 HD 27/03/2007 tarih ve 2007/8588 kararında Fazla çalışma ücreti, geniş anlamda ücret içinde değerlendirilmelidir. Böyle olunca fazla çalışına ücretinin ödenmemesi de 4857 sayılı İş Kanununun 24/11 e bendi uyarınca isçiye haklı fesih imkanı vermektedir.
Fazla mesai ücretinin ödenmemesi haklı nedenle fesih durumunda, 1 yıldan fazla kıdemi alan işçi kıdem tazminatına hak kazanır Ancak iş akdinin feshinin usulüne uygun bir şekilde, iş hukukunda uzman bir avukat ile yürütülmesi ileride dava aşamasında işçi lehine olacaktır. Büromuzda bu şekilde çok sayıda işçinin kıdem tazminatı almış olduğumuzdan, emsal kararlarımız bulunmaktadır.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir