Kıdem tazminatı, işçilerin yıllarca çalışıp işten ayrılırken almayı planladıkları, işçiler için ellerine toplu bir meblağın geçeceği çok önemli bir tazminattır. Ancak ne yazık ki, birçok işveren, işçilere bu toplu ödemeyi yapmaya, başka bir ifadeyle kıdem tazminatı ödemeye yanaşmamaktadırlar. Bu nedenlerle kıdem tazminatı için avukat arayanlar her geçen gün artmakta ve Ankara kıdem tazminatı avukatı olarak müracaat etmektedirler.
Çalıştığı işinde, bir yılını doldurmuş işçinin, kanunda sayılan işten ayrılma sebeplerinin gerçekleşmesi ve buna bağlı olarak işten ayrılması sonucu işverenin işçiye çalıştığı süre ve son geniş ücreti ile orantılı olarak hesaplayarak ödemekle yükümlü olduğu tazminata denir.
İşçinin kıdem tazminatını alabilmesi için, özetle ya işçinin iş sözleşmesini haklı bir nedenle sona erdirmiş olması ya da işverenin iş sözleşmesini haksız bir şekilde sona erdirmiş olması gerekmektedir. Burada iş akdinin feshi gerekçeleri çok önemlidir. Dolayısıyla iş sözleşmesini feshetmeyi düşünen işçinin, öncelikle konusunda uzman bir iş hukuku avukatına başvurarak, kanuna uygun bir fesih ihtarnamesi ile yasal süreci başlatması lehine olacaktır.
İş sözleşmesinin sona ermesinden sonra, ihtarname ile işverene belirli bir süre tanınarak kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti vs. haklarını ödemesi konusunda uyarılabilir. Ödeme olmazsa 1 Ocak 2018 tarihinde dava şart haline gelen arabuluculuğa başvurulmalıdır. Bu başvuru bizzat veya avukat vasıtasıyla yapılabilir. Arabuluculuk toplantıları ve sonucundaki belgelerin hukuki bağlayıcılığı olduğundan, belirli bir hesaplama ile arabuluculuk toplantısına gidilmesi gerektiğinden, hak kaybı olmaması için sürecin Avukat ile takip edilmesinde yarar vardır.
Arabuluculuk toplantıları sonucunda anlaşma sağlanamazsa, arabuluculuk anlaşmama son tutanağı aslını dava dilekçesine ekleyerek, İş Mahkemesinde (iş mahkemesi olamayan yerlerde asliye hukuk mahkemesinde) harçları ödenerek dava açılabilir.
Kıdem tazminatı alma koşulları, iş kanunda belirtilmiştir. Buna göre özetle işçinin iş sözleşmesini haklı bir nedenle sona erdirmiş olması ya da işverenin iş sözleşmesini haksız bir şekilde sona erdirmiş olması gerekmektedir. 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı alma şartları şöyledir:
Kıdem tazminatı alabilmektedir.
Bu sorunun cevabı İş Mahkemeleri Kanununda yer almaktadır. Buna göre iş davaları; iş mahkemelerinde eğer dava açılacak yerde bu mahkemeler yoksa asliye hukuk mahkemelerinde açılır.
Kıdem tazminatı davasında yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi ile işin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesidir. Davalı birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.
Kıdem tazminatı davası için gerekli evraklardan biri arabuluculuk anlaşmama son tutanağıdır. Bu ve iş akdinin feshi yazısı, ihtarname, banka hesap dökümü gibi belgelerin dava açarken sunulması yargılamayı hızlandıracaktır. Ancak belgeler, yargılama sürecinde de toplanabilir
Kıdem tazminatı davası masrafı, davayı hangi miktar üzerinden açacağınıza ve bilirkişi, tanık gibi hangi delillere bağlı olarak değişmektedir. Başka bir ifadeyle 100TL ile 10.000TL dava değeri ile açılan davaların harçları arasında tabii ki fark olmaktadır. Konu ile ilgili olarak harçlar kanuna bakılabilir veya tarafımıza danışılabilir.
Kıdem tazminatı davası avukat ücreti davaya konu olayın durumuna, çalışma koşulları dinlenilerek detaylı bir hesaplama yapılmakta ve bunlar bir bütün olarak değerlendirilerek, TBB avukatlık asgari ücret tarifesinden az olmamak kaydıyla uygun bir vekalet ücreti belirlenmektedir. Bizim için önemli olan işçinin haklarını savunmak, davayı kazanmak ve tahsil edilen parayı işçiye zamanında vermek olup; vekalet ücretimiz de verdiğimiz emeğin karşılığı işçiler tarafından gönül rahatlığıyla ödenmektedir.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir