Dernek Kavramı Nedir ve Unsurları Nelerdir?
Dernek Kavramı; kazanç paylaşma dışında kanunlarla yasaklanmamış ortak amacı gerçekleştirmek üzere bir gerçek kişi topluluğunun bilgi ve çalışmalarını birleştirmeleridir. Dernek en az yedi gerçek kişi ile kurulabilir. Dernek kavramının iki unsuru vardır. Bunlardan ilki ÜYE unsuru ve ikincisi AMAÇ unsurudur. Yeterli sayıda üye unsuru sağlanmadan ve belirli bir amacı olmayan dernek kurulamaz.
Dernek üyeliğinde, normal üyelik ve kurucu üyelik için aranan şartlar farklılıklar gösterir.
1-Normal Üyelik İçin Aranan Şartlar;
Medeni Hakları Kullanma Ehliyetine Sahip Olmak
On Sekiz Yaşını Bitirmiş Olmak
2-Kurucu Üyelik İçin Aranan Şartlar;
On Sekiz Yaşı Tamamlamış Olmak
Fiil Ehliyetine Sahip Olmak
Dernekler Kanununda Sayılanlardan Olmamak
Bir derneğe üye olmak, o üyenin kanunda ve dernek tüzüğünde belirtilmiş olan haklardan yararlanmasını sağlar. Bu haklar üyeye bağlı haklar olup; mirasçıya intikal etmez.
Üyelik Haklarına İlişkin incelemeyi üç ana başlığa ayırmak mümkündür.
Bunlar;
Katılma Hakları
Yararlanma Hakları
Koruma Hakları dır.
Bir derneğe üye olmak, o üyeye bazı yükümlülükler yükler. Bu yükümlülükler maddi ve maddi olmayan nitelikte olabilir. Bunlar;
Sadakat Yükümlülüğü
Aidat Ödeme Borcu dur.
Üyelik sıfatı üç şekilde son bulur;Kendiliğinden, Çekilme sonucu, Çıkarılma sonucu
Üyeliğin hangi şartla sona erdiği dikkate alınmadan, o üye derneğin malları üzerinde herhangi bir hak iddia edemez. Üyelik süresine ait ödenmemiş aidatını da ödemekle yükümlüdür.
Ancak Aidatını peşin olarak ödemiş ve daha sonra o yıl dolmadan üyelikten ayrılmış ise üyelik süresiyle orantılı olarak ödediği bedelin iadesini dernekten isteyebilir.
Dernekte Amaç Unsuru Neyi Anlatır?
Dernekte amaç derneğin konusudur. Derneğin konusu ise tüzel kişiliğin hangi alanda faaliyet göstereceğini belirtir.
Dernekte Amaç Unsuruna ilişkin Yasaklar Nelerdir?
Dernekte amaca ilişkin yasakları üç ana başlıkta incelememiz mümkündür;Genel olarak amaç kanuna, ahlaka ve adaba aykırı olamaz,Derneğin amacının Ana Yasanın derneklerde yasaklamış olduğu amaçlardan biri olması,Amacın imkansız olması derneğin amacının olmaması anlamına gelir.
Anayasa ile güvence altına alınan dernek kurma hakkı herkese önceden izin almaksızın dernek kurma hakkı verir. Dernek kurmak için iradenin serbestliğinin yanında yapılması gereken belli görevler vardır. Bunlar;
-Başta Tüzüğün Hazırlanması
-Hazırlanan Tüzüğün İdareye verilmesi ile dernek kurulma işlemi gerçekleşir.
Özellikle Dernek Tüzüğü, derneğin bundan sonraki faaliyetlerini düzenleyeceğinden; hazırlanması aşamasında Avukat’ lardan hukuki yardım alınması yerinde olacaktır.
Dernek Organları Nelerdir?
Dernek organları Genel hatları ile üç kuruldan oluşur. En üst düzey organ Genel Kuruldur. Genel Kurulu, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu takip eder.
Dernekler ne tür faaliyetler yürütebilir?
Dernekler hak ehliyetleri çerçevesinde organları aracılığı ile her türlü faaliyette bulunabilirler. Tabii ki bu faaliyetler hukuk düzeni sınırlarını aşmayacak biçimde olması gerekmektedir. Ayrıca Anayasa idareye acil ve önemli gördüğü hallerde dernekleri faaliyetten alı koyma yetkisi tanımıştır.
Dernek Ne Şekilde Son Bulur?
Dernek dört şekilde son bulur.
Bunlar;
Derneğin Kendiliğinden Sona ermesi,
Derneğin Kendi Kendini Feshedilmesi,
Derneğin İdari Kararla Feshedilmesi,
Derneğin Mahkeme Kararı İle Feshedilmesi.
Derneğin Sona Ermesinin Sonuçları Nelerdir?
Hangi şekilde olursa olsun sona eren derneğin malvarlığı tasfiye edilir. Mahkeme kararı ile kapatılan derneklerin bütün mal, para ve hakları hazine devredilir.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir