Nişanlılığın, beklenen ve en güzel sona erme şekli evlenmedir.
Bunun dışında nişanlının ölümü veya evlenmenin kesin imkansız duruma gelmesi, karşılıklı anlaşma ile nişanı sona erdirmek, nişanı bozmak, mutlak evlenme engellerinin ortaya çıkması, bozucu koşulum gerçekleşmesi de nişanlılığın sona ermesinin sonuçları olan durumları beraberinde getirmektedir.
Maddi Tazminat; nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde kusuru olan taraf, nişanın bozulmasıyla ortaya çıkan maddi zarara karşılık uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. (TMK m.120)
Manevi Tazminat; Nişanın bozulması yönünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan uygun bir tazminat isteyebilir. (TMK m.121)
Hediyelerin Geri Verilmesi; Nişanlılık dolayısıyla nişanlıların, ana baba veya onlar gibi hareket edenlerin verdiği alışılmışın dışındaki hediyeler (nişan yüzükleri, mücevher, ekonomik değeri olan eşya…) geri talep edilebilir. (TMK m. 122)
Nişanlılığın sona ermesinden doğan dava hakları, sona ermenin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. (TMK m. 123)
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir