İş Kanununun yürürlükteki(1475 SK.) 14. Maddesinin 1. Fıkrası, kadın işçinin iş akdini “ evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi arzusu ile sona erdirmesi” halinde kıdem tazminatı hakkının olacağını düzenlemiştir.
Dolayısıyla, işyerinde bir yılını doldurmuş olan kadın işçi, evlenir ve evlenme tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde iş sözleşmesini evlilik nedeniyle feshederse; işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekmektedir.
Bu bağlamda; uygulamada İş Hukuku Avukatları, işveren tarafından istifa yazısının ve evlilik bilgilerinin alınmadığı şeklinde itirazda bulunmalarını önlemek için Noterden evlilik cüzdanı fotokopisini de ekleyerek İhtarname göndermektedirler. Büromuz da, işçiye vekâleten Noterden gönderdiği ihtarnamelerde, evlilik nedeniyle kıdem tazminatı talebinin yanı sıra; işçi ile yapacağımız görüşme neticesinde var olduğu kanaatine sahip olduğumuz; Fazla mesai ücreti; Ulusal, Dini Bayram ve Genel Tatil ücreti; Hafta tatili ücreti, bakiye maaş alacağı gibi alacak kalemleri de talep edilerek; faiz başlangıcı için de işverenler temerrüde düşürülmektedir.
Yargıtay’ın da konuya ilişkin bir kararı şöyledir:
“4857 sayılı İş Kanunu’nun 120. maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte olan 1475 Sayılı Yasa’nın 14. maddesinin birinci fıkrasında, kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanabilecek şekilde feshedebileceği hükme bağlanmıştır. Kadın işçinin; evlilik sebebiyle fesih hakkı, evlilik tarihinden itibaren başlar. Bu hak, sadece kadın eşe tanınmış olup, resmi evlilik işleminin tamamlanmasından itibaren bir yıl içinde kullanılmalıdır.”
Belirttiğimiz gibi, iş akdinin feshinin evlilik tarihinden sonra ve bir yıl içerisinde olması gerekmektedir. Yargıtay; evlilikten önce iş akdini fesheden işçinin kıdem tazminatı alamayacağına hükmetmiştir.
“Evlilik nedeni ile kıdem tazminatı ödenmesinin temel koşulu feshin işçi tarafından nikâh tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde yapılmasıdır. Davacı işçinin ise feshi nikâh tarihinden önce yaptığı, bu nedenle yapılan feshin haksız olduğu ve davacının kıdem tazminatı alamayacağı gözetilmeksizin, kıdem tazminatı talebinin kabulü hatalıdır.(Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 17.02.2015 Tarih; 2013/10664E., 2015/6902 K. ”.
Uygulamada karşılaşılan sorulardan biri de; Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın, başka bir işe girebilir mi? Belirtilen hak Kanun tarafından tanınmış olmakla, sorunun cevabına ilişkin büromuzda emsal Yargıtay Kararları bulunmaktadır (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 27.04.1988 tarihli kararı vs.). İşçinin, evlilik ve işten ayrılış tarihi gibi somut bilgiler ile Uzman İş Hukuku Avukatına başvurulması halinde; feshin nasıl ve ne zaman yapılabileceği, istifanın sonuçları konusunda bilgi alınabilecektir.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir