Emeklilikten sonra çalışan işçinin kıdem tazminatı alması mümkündür. Emekli olan işçi, emekli olduğu süreye kadar olan hizmetinin karşılığı kıdem tazminatını aldıktan sora, aynı işverenin aynı veya değişik işyerlerinde çalışmaya devam eder ve işyerinde emeklilik sonrası kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde iş akdi sona ererse işçi kıdem tazminatı alabilir. Yani işçi, emeklilik sonrası çalışıp iş sözleşmesi de 1475 sayılı İş Yasası’nın 14. maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde son bulur ise işçi yeniden kıdem tazminatı alabilir. Ayrıca işçinin emekli olduğu tarihte işçiye kıdem tazminatı ödenmez ve işçi işyerinde çalışmaya devam ederse kıdem tazminatına esas süre belirlenirken tüm çalışma süresi dikkate alınır ve son ücret üzerinden kıdem tazminatı alacağı hesaplanır.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi “”…Emeklilik tarihinden sonra hizmet akdi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona eren işçiye, son ücreti üzerinden tüm hizmet süresi esas alınarak kıdem tazminatı alacağı …ödenmelidir. Davacının emekli olduğu 31.08.1996 tarihinde kendisine kıdem tazminatı ödenmediği ve emeklilikten sonra da davacının çalışmasını sürdürerek 31.08.1997 tarihinde hizmet akdinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona erdiği anlaşıldığından 1475 sayılı Yasa’nın 14/II. maddesi gereğince kıdem tazminatına esas süre belirlenirken tüm çalışma süresi nazara alınmalı ve son ücret üzerinden kıdem tazminatı alacağı hesaplanmalı ve talepte göz önünde bulundurularak hüküm kurulmalıdır…” ve
” …Davacı işçinin ödenmeyen hafta tatili ile bayram ve genel tatil ücretleri sebebiyle iş sözleşmesini feshi haklı nedene dayandığından emeklilik sonrası çalışmaları için de kıdem tazminatına hak kazandığının kabulü gerekir. 1475 sayılı İş Kanununun 14/2 maddesine göre kıdem tazminatı hesabında işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen hizmetlerinin toplamı üzerinden kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğinden, davacı işçinin emeklilik öncesi ve sonrası hizmetleri birleştirilmek suretiyle kıdem tazminatı isteğinin kabulüne karar verilmelidir. ” kararlarına varmıştır. (Kararlara ulaşmak ve bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz.)
Yine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi “Davacının emekli olduğu 31.8.1996 tarihinde kendisine kıdem tazminatı ödenmediği ve emeklilikten sonra da davacının çalışmasını sürdürerek 31.8.1997 tarihinde hizmet akdinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona erdiği anlaşıldığından 1475 sayılı yasanın 14/11. maddesi gereğince kıdem tazminatına esas süre belirlenirken tüm çalışma süresi nazara alınmalı ve son ücret üzerinden kıdem tazminatı alacağı hesaplanmalı ve talepte göz önünde bulundurularak hüküm kurulmalıdır. Keza davacının izin ücreti alacağı da aynı esaslara göre belirlenerek karar verilmelidir.” Kararına varmıştır.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir