Belirli Süreli Sözleşmede Bakiye Süre Ücreti, belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçinin iş sözleşmesinin sürenin bitiminden önce işveren tarafından haksız olarak sona erdirilmesi halinde, sözleşmedeki süreye uyulmuş olsaydı işçinin kalan sürede kazanabileceği ücreti tutarında isteyebileceği bir tazminattır.
6098 sayılı Borçlar Kanununun 438. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; işveren, haklı sebep olmaksızın hizmet sözleşmesini derhâl feshederse işçi, belirsiz süreli sözleşmelerde, fesih bildirim süresine; belirli süreli sözleşmelerde ise, sözleşme süresine uyulmaması durumunda, bu sürelere uyulmuş olsaydı kazanabileceği miktarı, tazminat olarak isteyebilir.
Bakiye süre ücretine hak kazanmanın şartları şunlardır.
1 - Belirli süreli sözleşme olmalıdır.
İş Kanununun 11. Maddesi uyarınca belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.Bakiye süre ücreti alacağı yalnızca belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçi tarafından talep edilebilir. Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiler talep edemez.
2 - Sözleşme işveren tarafından feshedilmelidir.
Eğer belirli süreli iş sözleşmesini işçi feshederse,işverene bakiye süre ücreti ödemez. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 11.10.2011 tarihli 2009/16390 E. 2011/36851 K. sayılı kararı şöyledir: "Öte yandan iş sözleşmesi işçi tarafından feshedilmiş olsa dahi sözleşmenin kalan süresi için Borçlar Kanunu’nun 325. maddesine göre işveren yararına tazminata hükmedilmesi mümkün değildir. Borçlar Kanunu’nun 325. maddesinde işçi yararına düzenleme bulunmaktadır. Mahkemece sözleşmenin süresinden önce feshedildiği gerekçesiyle kalan süre ücretleri bakımından işçinin sorumlu tutulması da doğru değildir."
3 - Fesih haklı nedene dayanmamalıdır.
İşverenin feshi 4857 sayılı İş Kanunun 25. maddesinde gösterilen sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri, zorlayıcı sebeplere dayandığı takdirde işçi bakiye süre ücretine hak kazanamayacaktır.Acaba işverenin geçerli nedenle feshinde işçi bakiye süre ücretine hak kazanacak mıdır? Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin 2009/41078 E. 2012/2947 K. sayılı kararı uyarınca “geçerli nedenlerin varlığına rağmen belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçinin iş sözleşmesi süresinden önce haklı bir neden olmaksızın feshedildiğinde kalan süreye ait ücretinin ödenmesi gerekir”.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir