Belirli süreli iş sözleşmesi, tarafların bir bildirime gerek duymadan belirlenen zamanda sözleşmeyi feshetmeyi amaçlayan bir iş sözleşmesi türüdür. Sözleşmenin imzalandığı anda, sonlandırma zamanı taraflarca bilinmektedir.
Kural olarak, iş sözleşmeleri belirsiz süreli olarak yapılır. Bununla birlikte, belirli şartlar altında "belirli süreli" bir sözleşme yapmak mümkündür.
4857 sayılı İş Kanununun 11/I maddesine göre, belirli süreli iş sözleşmeleri aşağıdaki objektif şartlara dayanmalıdır;
“… Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.”
Bu koşulların yokluğunda, belirli süreli iş sözleşmesi, sözleşme süresi belirlense bile geçerli olmayacaktır. Bu durumda sözleşme, belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak değerlendirilir.
Yukarıda sayılan objektif koşulların olmaması, belirli süreli sözleşmeyi belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüştürür. Ancak madde hükmünde “gibi” sözcüğü yer aldığı için belirli süreli iş sözleşmesi aynı zamanda objektif koşulun bulunduğu başka durumlarda da söz konusu olabilecektir. Dolayısı ile belirli süreli iş sözleşmelerinin yapılabilmesine ilişkin şartlar kanunda sınırlı olarak sayılmadığı için her somut olaya göre ayrı olarak belirli süreli iş sözleşmesinin yapılıp yapılamayacağının değerlendirilmesi gerekmektedir.
İş Kanunu’nun hükümlerine göre belirli süreli iş sözleşmeleri yazılı olarak yapılmak zorunludur.
Belirli süreli iş sözleşmesinin yalnızca belirli bir süre için imzalanması nedeniyle, taraflar ihbar tazminatı ödemek veya bir fesih ihbarnamesi bildirmekle yükümlü olmayacaktır. Sözleşmeye yazılan bu kurala aykırı herhangi bir hüküm geçersizdir.
Haklı ve kabul edilebilir esaslı bir sebep olmadan, belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere diğer işçilerden farklı şartlar ve koşullar uygulanamaz, ayrımcılık yapılamaz.
Esaslı bir neden yokken belirli süreli iş sözleşmesinin ardı ardına yinelenmesi zincirleme iş sözleşmesi olarak adlandırılmaktadır. Bunun sonucu ise, belirli süreli iş sözleşmelerinin en başından beri belirsiz süreli olarak kabul edilmesi olacaktır.
İş Kanunu madde 11 uyarınca: “…Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir. Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar.”
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir