Bedelli askerlik durumunda kıdem tazminatına hak kazanılıp kazanılamayacağı sorusunun cevabını son günlerde pek çok insan merak etmektedir.
Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 03.08.2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na eklenen geçici 55. madde ile bedelli askerlik düzenlemesi yürürlüğe girdi. Söz konusu bu madde uyarınca; çalıştıkları işten ayrılmak istemeyen ve bedelli olarak askerlik hizmetini yerine getirmek isteyenler, 21 gün temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacaklardır.
Peki bedelli askerlik hizmeti nedeni ile işten ayrılmak isteyen işçiler, kıdem tazminatını alabilecek midir? Öncelikle kıdem tazminatından kısaca bahsedelim.
Kıdem tazminatı; işyerinde en az bir yıl çalışmış işçinin iş akdinin kanunda sayılan nedenlerden biriyle son bulması halinde işçiye, kıdemi ve ücreti dikkate alınarak işveren tarafından ödenmesi gereken paradır. Yani kıdem tazminatı alabilmek için işçinin iş akdinin sona erdiği tarihte çalıştığı iş yerinde en az 1 yıllık kıdeminin bulunması ve iş akdinin kanunda sayılan belirli nedenlerle son bulması gerekmektedir.
Yürürlükte olan 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14' üncü maddesine göre muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla işçilerin iş akitlerinin feshedilmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Bedelli askerlik hizmetine ilişkin olarak 03.08.2018 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemede 21 gün temel askerlik eğitimi şartı nedeniyle işten ayrılmak isteyen işçiler, kıdem tazminatını alabileceklerdir.
Kıdem Tazminatını Almak İsteyen İşçi Ne Yapmalıdır?
Askerlik görevi nedeniyle işyerinden ayrılan ve iş yerinde en az 1 yıllık kıdemi olan işçiler, hak kaybına uğramaması için, iş hukukunda uzman avukat vasıtasıyla işverene noter kanalı ile ihtarname göndererek kıdem tazminatının ödenmesini talep etmelidir. İşverene verilen süre içerisinde kıdem tazminatı ve varsa diğer işçi alacakları işveren tarafından ödenmezse, işçi alacağı davası açılabilecektir.
Sonuç olarak 2018 yılındaki bedelli askerlik düzenlemesi nedeniyle 21 gün temel askerlik eğitimi için işten ayrılmak isteyen ve 1 yıllık kıdem şartını yerine getiren işçiler, kıdem tazminatı alabilecektir. Ancak anılanlar doktrindeki genel görüş olup, kıdem tazminatı alınması sonucu garanti değildir. Zira konuya ilişkin henüz Yargıtay tarafından verilmiş bir karar bulunmamaktadır ve uygulamada birçok işveren bu durumda işçi ücretsiz izinli sayılacağından kıdem tazminatı ödemeyeceğini belirtmektedir. Dolayısıyla bu durumdaki işçilerin, uzman bir avukat ile hareket etmelerinde yarar bulunmaktadır.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir