Arabulucuya Başvuru Ankara da Ankara Arabuluculuk Merkezi olarak hizmet vermekteyiz. Özellikle İşçilik alacakları konusunda, 1 Ocak 2018 tarihinden sonra dava açacak olan işçi veya işverenlerin önce arabuluculuğa başvurusu dava şartı haline gelmiştir (sgk tespit talebi gibi istisnalar dışında). Dolayısıyla işçi veya işveren, Merkezimize arabuluculuk başvurusunda bulunabilirler.
Özellikle iş hukuku uzmanlık eğitimi almış olan arabulucular kurdukları merkezler, arabuluculuğun gelişmesi açısından son derece önemlidir. Taraflardan birinin arabuluculuk başvurusu üzerine, diğer tarafa arabuluculuk daveti gönderilmekte ve taraflarla belirleme tutanağı yaparak arabuluculuk faaliyetine başlanarak, süreç sonunda anlaşma için gerekli profesyonel çaba tarafımızca sergilenmektedir. Bu bağlamda, işçilik uyuşmazlıklarınızda Ankara Arabuluculuk Merkezine başvurduğunuzda, gerekli hizmetler tarafınıza en iyi şekilde verilmeye çalışılacaktır. Arabulucuya Başvuru Ankara da, yoğun ve rahatça kullanılabilen bir yöntem olmuştur.
Ayrıca taraflar, sistemden bir arabulucunun atanması için de ayrıca bürolara başvurabilirler. Taraflar bakımından; arabuluculuk sürecini devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda irade serbestîsi söz konusudur. Bu bağlamda; taraflar dava açılmadan önce veya dava devam ederken arabulucuya başvuru konusunda da anlaşabilirler. Bir başka deyişle, mahkeme aşamasında da arabuluculuk ile anlaşarak davanın sona erdirilmesi mümkündür.
Ayrıca mevzuatımız, mahkemeleri de, tarafları arabulucuya başvuru bakımından aydınlatmak ve teşvik etmekle yükümlendirmiştir. Özellikle, ön inceleme duruşmalarında hâkimler, taraflara arabulucuya başvuru konusunda bilgilendirip, arabulucuya başvuruyu isteyip istemediklerini sormaktadırlar. Ancak, ülkemizdeki duruşma sürelerinin kısalığı ve verimsizliği göz önüne alındığında; bu teşvikin yeterli ve etkili olmadığı da uygulamada görülmektedir. Almanya gibi hukuk sistemleri örnek hale gelmiş ülkelerde, ön inceleme veya anlaşma duruşmalarının (Vergütungstermin), mahkeme salonu dışında daha rahat bir ortamda ve süre baskısı olmadan yapıldığı da göz önüne alınma ve bunlara uygun düzenlemeler getirilmelidir. Böyle düzenlemeler getirilmesi durumunda taraflar arasındaki uyuşmazlıklar daha barışçı bir biçimde çözümlenmiş olacaktır. Ayrıca bu durum toplumsal barış ve uzlaşma ortamına da katkı sağlamış olacaktır. Dünya üzerindeki pek çok hukuk sistemi bu yöntemi oldukça etkin kullanmaktadır. Hem Kıta Avrupası hukuk sisteminde hem de Anglo Sakson Hukuk sisteminde arabulucuya başvuru ve benzer yöntemler görülmektedir.
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir