Arabuluculuk uygulamaları yaygınlaştıkça, taraflardan arabuluculuk nasıl olur gibi sorular gelmektedir. Türk insanı, genellikle tanıdıklarından ya da üçüncü kişilerden duydukları tecrübeler ile bazı yeniliklere başvurmaya karar vermektedirler. Bu bağlamda, öncelikle arabuluculuk nasıl olur konusunda kısa bir bilgi verdikten sonra aşağıdaki örnek arabuluculuk nasıl olur videosunu izlemenizi, böylece arabuluculuğa başvuran ve faydalarını bizzat anlatan bir vatandaşımızdan dinlemenizde de yarar olacaktır.
Taraflar, kendi kararlarını verdiklerinden; arabuluculuk süreci sonunda anlaşmaya varırlarsa, birlikte çalışmaya devam edebilirler. Böylece, kişiler (gerçek ve tüzelkişi) arasındaki barış ve dolayısıyla toplumsal barış, huzur artar. Yıllarca süren, yorucu ve masraflı Mahkeme süreci yerine; birkaç saat içerisinde hızlı bir çözüme kavuşabilirler. Böylece hem taraflar daha az zaman ve para harcamış olurlar; hem de yargı sisteminin iş yükü önemli ölçüde azalmış olur. Bu süreçte güvenilirlik ve gizlilik esas olduğundan, taraflar Mahkeme önünde konuşmayacakları konuları görüşüp; birbirlerini daha iyi anlayabilir, empati ile sonuca daha kolay ulaşabilirler.
Öncelikle taraflar dava açılmadan önce veya dava devam ederken arabulucuya başvurma konusunda anlaşabilirler. Ayrıca mevzuatımız da; Mahkemeleri taraflar için kanımca avukatları da müvekkiller açısından arabulucuya başvurmak konusunda aydınlatmak ve teşvik etmekle yükümlendirmiştir.
Taraflardan her biri de diğer tarafa, arabulucuya başvuru teklifi gönderebilir. Bu teklife 30 (otuz) gün içerisinde cevap verilmemesi halinde teklif reddedilmiş sayılır.
Eğer taraflar, arabulucunun yönettiği oturumda bir araya gelirlerse; kanımca arabulucunun öncelikle arabuluculuğu tanıtan bir açılış konuşmasından sonra, taraflara söz vermesi ve kendi içlerindekini karşı tarafa saygı çerçevesinde iletmelerini ve iletişim kurmalarını sağlaması yararlı olacaktır.
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için arabulucu avukat Cihan Orhan ile iletişime geçebilirsiniz.
YOUTUBE
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir