Ankara işçilerin yoğun olarak çalıştığı ülkemizin Başkentidir. İşçiler işyerlerinde yaşadıkları sorunlar nedeniyle Ankara iş hakları konusunda uzman avukat arayışında olmaktadırlar.
Cihan Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Arabulucu Cihan Orhan, uzun yıllardır iş hukuku avukatlığı yapmakta ve aynı zamanda iş hukuku alanındaki yüksek lisansını tamamlayarak doktoraya da devam etmektedir. İş hukuku konusundaki kitap çalışmaları da kitapevlerinde yerini almıştır.
İşçi hakları çok geniş olup; her işçinin yaşadığı olaylara göre de farklılık arzetmektedir.
1- Ücret: İşçilerin en temel hakları yaptıkları işleri karşılığında aldıkları ücrettir. Ücret alacağının zamanında ödenmesi önem teşkil etmektedir. Sürekli geciken yada ödenmeyen ücret alacakları işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih imkânı vermektedir.
2- Kıdem Tazminatı: İşveren yanında 1 yıldan fazla çalışmış olan işçiler, haklı nedenle kendileri işten ayrılmaları veya işveren tarafından haklı bir neden olmadan işten çıkartılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar.
3- İhbar Tazminatı: Bu tazminat her iki tarafında ödeyebileceği bir tazminat türüdür. Zira taraflar haklı bir neden olmadan Kanunda belirtilen sürelere uymadan iş sözleşmesini feshederlerse diğer tarafa ihbar tazminatı ödemek durumunda kalırlar. Dolayısıyla işten ayrılmaya karar veren bir işçinin Ankara iş hakları konusunda uzman avukat başvurması ve işten ayrılma ihtarnamesi vs işlemlerini onunla yapması yararına olacaktır.
4- Fazla Mesai Ücreti: İşveren işçileri haftalık 45 saat çalıştırabilir. Bu çalışma süresine ara dinlenme süresi dahil değildir. Haftalık 45 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ücreti ödenmesi gerekmektedir. Gece çalışmaları 7,5saatten fazla olamaz. Bu çalışmalar nedeniyle de fazla mesai ücreti ödenmelidir. Fazla mesai ücreti ödenmeyen işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatına hak kazanabilir.
5- Hafta tatili ücreti: 6 gün çalışan işçiye aralıksız 24 saat hafta tatili verilmesi gerekmektedir. Buna rağmen izin verilmeyen işçi, hem iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir ve kıdem tazminatını isteyebilir hem de zamlı hafta tatili ücretini talep edebilir.
6- Ulusal dini bayram ve genel tatil ücreti: Kanunda hangi günlerin ulusal dini bayram ve genel tatil günleri olduğu belirtilmiştir. Bu günlerde çalıştırılan işçiye zamlı ücret ödenmelidir. Buna rağmen tatil günlerinde izin kullandırılmayan işçi, hem iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir ve kıdem tazminatını isteyebilir hem de zamlı hafta tatili ücretini talep edebilir.
Ankara iş hakları konusunda uzman avukat
Cihan Orhan Hukuk Bürosu © Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu Avukat Web Sitesi içerisinde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir